Vasárnap, azaz december 11-én életbe lép a MÁV-Volán csoport új, 2022–2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje – derül ki a társaság honlapján olvasható közleményből. Az új menetrendet a társaság egy hónappal a váltás előtt közzétette, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A minisztérium és a MÁV–Volán csoport egyeztetésén a a menetrendváltásról is fontos döntések születtek. A MÁV-Start menetrendje a korábban meghirdetett szerint lép életbe, míg a Volánbusznál az előzetesen meghirdetett változások nem lépnek érvénybe Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében. Az ezekről a településekről beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek felülvizsgálatának eredményeként az autóbuszközlekedés rendje változatlan marad.

Idén az előzetes számítások szerint akár 131 millió is lehet a MÁV-Start járatain utazók száma. 

Ebből 43 millióan Budapest elővárosaiban, 22 millióan regionális vonalakon döntöttek a vonat mellett. A járványhelyzet okozta 20-30 százalékos visszaesést követően az utasszámok már közelítenek a 2019-es adatokhoz, a távolsági forgalomban utazók száma már meg is haladja a két évvel ezelőtti szintet. 

A Volánbusz 530 milliós utasszámot vár az idei évre.

Jövőre a vállalatcsoport 700 millió utasra számít, ezért az új menetrend is igyekszik utasközpontúbb lenni és kihasználni a legújabb fejlesztéseket, valamint a MÁV–Volán-integráció előnyeit. 

Az előzetes menetrendhez képest a Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségébe meghirdetett menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon a menetrend nem változik, a járatok a jelenlegi menetrend szerint közlekednek a továbbiakban is.

További változás, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, ezeket a járatokat később állítják forgalomba.