Közel fél évvel az euró bevezetése után délnyugati szomszédunknál már érezhetők a közös valuta előnyei. Erről a Horvát Nemzeti Bank (HNB) elnöke beszélt egy zágrábi konferencián. Boris Vujcic szerint ennek legfőbb jele, hogy sokkal több érkezik az országba, mint azt előzetesen várták. A HNB ezért módosította az éves GDP-növekedésre vonatkozó becsléseit, a mutató ugyanis szerintük 1,5 helyett 2,9 százalékkal fog nőni ebben az évben. 

Croatian,Flag,On,The,City,Of,Trogir,In,Dalmatia
croatian flag on the city of trogir in dalmatia
Horvát zászló Trogir felett – továbbra is a turizmus a húzóágazat.
Fotó: Tommaso Lizzul / Shutterstock

Ezzel egy időben az is visszaszorulóban van, a pénzromlás már mindössze 7,9 százalékos, az év végére pedig várhatóan 6,6 százalékra mérséklődik. A szakember szerint az egységes európai fizetőeszköz rendszeresítésével egy jókora rizikófaktor tűnt el a horvát gazdaságból, és a banki költségek is jócskán lecsökkentek, ezért lett az adriai ország vonzóbb befektetési célpont, mint azelőtt.  

A horvát infláció változása 1 év
 

Még mindig a turizmus a húzóágazat 

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is a vendéglátás maradt a horvát gazdaság motorja. Az országba érkező befektetések tetemes része is ebbe az iparágba érkezik, ami némiképp árnyalja a gazdaság helyzetét. A koronavírus-járvány alatt ugyanis bebizonyosodott, hogy a turizmus nagyon sérülékeny. A HNB elnöke ezért úgy gondolja, hogy hosszú távon 

a térség többi országához hasonlóan Horvátországnak is inkább az ipari beruházások bevonzására kellene törekednie, 

ez ugyanis fontos a gazdasági stabilitás szempontjából. A hivatalos adatok szerint az adriai ország tavaly 13,1 milliárd eurót keresett közvetlenül az országba érkező csaknem 20 millió látogatóból, ez a 19 százalékát teszi ki. Az előrejelzések szerint az első eurós nyáron ennél is nagyobb lesz az érdeklődés a dalmát tengerpart iránt.