Elégedettek lehetnek „lusta portfóliójukkal” idén a befektetők, akik az S&P 500 amerikai részvényindexet követő befektetési alapjaikkal vagy tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF) is közel 10 százalékos hozamot tehettek zsebre alig három hónap alatt.

nvidia
Az elemzők várakozása alapján tovább roboghat az S&P 500, és 5600 pont közelében szilveszterezhet az amerikai részvényindex / Fotó: Getty Images

Ennyit emelkedett ugyanis az év eleje óta az első számú amerikai részvényindex, amely a félezer legnagyobb tengerentúli vállalat papírjait tartalmazza. Az amerikai részvénypiac zászlóshajója idén már 20 napon zárt új csúcson, legutóbb múlt csütörtökön állított fel 5241 ponton új rekordot.

Egyre optimistábbak az elemzők

A technológiai cégek – ezen belül is leginkább a Nagy Hetes néven emlegetett vállalatok – által fűtött rali pedig folytatódhat a mostani csúcsszintekről is, a szakértők ugyanis látnak még tartalékot az árfolyam emelkedéséhez. Mi több, az elemzőházak egymásra licitálva állnak elő egyre magasabb várakozásokkal. 

A Société Générale múlt héten javította 4750-ről 5500 pontra a kilátásokat, az Oppenheimer alapkezelő elemzői pedig hétfőn álltak elő ugyanilyen várakozással, háromszáz ponttal megtoldva az év elején kijelölt 5200 pontos célárukat, ami múlt hét végére már teljesült is.

John Stoltzfus, az Oppenheimer stratégája két kamatvágásra számít idén a Fedtől, szerinte az utóbbi negyedévekre jellemző erős vállalati eredmények, az amerikai gazdaság kitartó növekedése és a piaci medvék kapitulációja egyaránt alátámasztják az optimista prognózist.

Mindezek arra késztetnek minket, hogy megemeljük év végi célárfolyamunkat, elismerve annak lehetőségét, hogy az év későbbi szakaszában ismét emelnünk kell rajta, amennyiben a gazdasági és piaci előrejelzéseink túl konzervatívnak bizonyulnak

idézi a Yahoo Finance Stoltzfust.

Márciusban a Bank of America is lépett, 5400 pontig felsrófolva várakozását, csatlakozva az S&P 500-at ugyanide váró UBS-hez.

Goldman Sachs: még 15 százalékot hozhat a technológiai rali

A Goldman Sachs előbbieknél is optimistább forgatókönyve szerint az év végéig akár 6000 pontig is elroboghat az index, ami 15 százalékos erősödést jelentene a következő kilenc hónap során.

Igaz, ez már a nagybank derűlátóbb forgatókönyve, és azt feltételezi, hogy a piacot vezető technológiai óriáscégek növekedése továbbra is meg tud felelni a felfokozott befektetői elvárásoknak. Ellenkező esetben akár 4500-ig is visszaereszkedhet az S&P 500 december végéig. A Goldman 5200 pontos alapforgatókönyve a kettő között félúton helyezkedik el, ez esetben már csak oldalazásra lehet képes a vezető részvényindex az év hátralévő részében.

A Tesla kivételével az összes megacap technológiai a fedezeti alapok kedvenceit tartalmazó listánk élén szerepel

hangsúlyozza David Kostin stratéga, aki szerint az árfolyamesés csak korlátozott lehet, mivel a Fednek bőven van mozgástere a kamatcsökkentésre egy negatív növekedési sokk esetén. A rövid távú visszaeséstől tartóknak a defenzív részvényeket ajánlja a Goldman Sachs.

Óvatos becsléssel is 5600 pont környékén szilveszterezhet az S&P 500

A szaporodó céláremeléseknek köszönhetően az átlagos év végi elemzői várakozás 5589 pont a FactSet konszenzusa alapján, ami mintegy 7,5 százalékos hozammal kecsegtet.

 

Az adatszolgáltató elemzése szerint a legnagyobb növekedést az egészségügyi és az ingatlanszektor szállíthatja, melyek egyaránt 10 százalékos emelkedési potenciált rejtenek. A nyersanyagtermelők és az ipari cégek előtt ellenben már csupán egy, illetve 2,5 százalékos emelkedési lehetőség áll.