Óriási össztűz zúdul a PSG szivárványos mezét visszautasító játékosra

A PSG a legutóbbi bajnoki mérkőzését olyan mezben játszotta, amelyen a számok szivárványosan szerepelnek, a csapat tette ezt a nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni nap tiszteletére. A PSG szenegáli játékosa, Idrissa Guaye azonban nem volt hajlandó ezt a mezt magára húzni, ami miatt óriási össztűz zúdul rá, eddig egyedül a honfitársaitól kapott védelmet, igaz, ezért ők is megkapták a magukét.

Magyar Nemzet
2022. 05. 19. 10:04
 Idrissa Gueye
Paris Saint-Germain's Senegalese midfielder Idrissa Gueye (R) is challenged by Marseille's French defender William Saliba during the French L1 football match between Paris-Saint Germain (PSG) and Olympique Marseille (OM) at The Parc des Princes Stadium in Paris on April 17, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idrissa Gueye március elején került fel először idén a címlapokra. A Paris Saint-Germain szenegáli játékosa akkor a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágója előtt egy edzésen úgy megrúgta Kylian Mbappét, hogy a klasszis csatárt le kellett vinni a pályáról, és kétségessé vált a játéka a spanyol fővárosban. Az esetről videófelvétel is készült, ami kikerült az internetre. Ennek köszönhetően rengetegen láthatták, és Idrissa Gueye közösségi oldalát azonnal elárasztották a gyűlölködő, rasszista kommentek. Sőt, a párja, Pauline is számtalan ilyen kommentet kapott az Instragramra kitett posztjaihoz, ezért mindketten úgy döntöttek, hogy kikapcsolják a hozzászólások lehetőségét.

Idrissa Gueye most ismét a címlapokra került, de ezúttal sem azért, mert gólokat lőtt volna. A szenegáli egybehangzó angol és francia lapértesülések szerint szerepelt volna a hét végén a PSG kezdőcsapatában a Montpellier ellen 4-0-ra megnyert bajnoki mérkőzésen, ám a BBC nyilvánosságra hozta, hogy ő nem vállalta a játékot. Az ok pedig egyszerű: a párizsiak az LMBTQ+ közösséget támogató, szivárványos mezszámokkal a hátukon játszottak, és amikor Gueye ezt megtudta, közölte, ő ebben nem szeretne részt venni, és ha csak ilyen mezben lehet futballozni, akkor köszöni a lehetőséget, de nem él vele.

A párizsi klub ezt a gesztust a nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni nap tiszteletére és támogatására tette meg. Gueye ebből nem kért, aminek a megértéséhez tudni kell, hogy a hazájában, Szenegálban bűncselekmény a homoszexualitás, és akár öt év börtön is járhat érte. A La Parisien című lap szerint a 32 éves futballista a vallási meggyőződése miatt nem bújt a mezbe, Mauricio Pochettino vezetőedző pedig sokatmondóan úgy fogalmazott, hogy a játékosnak nem voltak fizikai problémái, személyes okokból nem játszott, ami a lap szerint nem esett jól az argentin edzőnek, sőt, több játékostársa is zokon vette a döntését.  

Az esetet a PSG hivatalos szinten nem volt hajlandó kommentálni, de más forrásból kiszivárogtatta, hogy „a klub és játékosai, beleértve a sztárokat is, nagyon büszkék arra, hogy ezt a mezt viselhették. Házon belül megoldandó ügyről van szó.” A francia sportban a homofóbia elleni küzdelemért harcoló szövetség, a Rouge Direct elmarasztalást követelt: „A homofóbia nem vélemény, hanem bűncselekmény. A  francia futballszövetségnek és a PSG-nek magyarázatot kell kérnie Gueye-től, mégpedig nagyon gyorsan. Meg kell büntetni, ha szükséges.”

Fotó: Pascal GUYOT / AFP

Idrissa Gueye egyébként ha úgy vesszük, „visszaeső”, hiszen az előző szezonban sem játszott azon a meccsen, amikor a csapat az LMBTQ-mozgalmat támogatta, akkor betegségre hivatkozott. A francia futballszövetség az etikai bizottsága elé akarja idézni, hivatalos állásfoglalást és bocsánatkérést vár el tőle.

A hihetetlen mértékű rázúduló össztűzben a honfitársaitól ugyanakkor kap némi védelmet, még a legmagasabb helyről is. Macky Sall, Szenegál elnöke egyértelműen kiáll Idrissa Gueye döntése mellett, mondván, tiszteletben kellene tartani a labdarúgó muszlim hitét, Matar Ba sportminiszter pedig kijelentette, az egész ország a játékos mögött áll. A két politikussal nehéz lenne mit kezdeni, ám azok a szenegáli futballisták, akik támogatásukról biztosították Idrissa Gueaye-t, gyorsan megkapták a magukét.

Cheikhou Kouyate az Instagram-oldalára posztolt kettőjükről egy képet azzal a címmel, hogy „Igazi férfiak”, amit később levett, ám az internet megőrizte, és kapott olyan kommenteket, hogy az ilyen embereknek nem kellene a Premier League-ban szerepelniük, és olyan klubot képviselniük, mint adott esetben a Crystal Palace. Kouyate edzője, Patrick Vieira azt ígérte, hogy zárt ajtók mögött, négyszemközt tisztázza az ügyet vele. Ismaila Sarr, a Watford szenegáli szélsője szintén egy közös képet tett közzé Idrissa Gueye-jel, amelyre csak annyit írt, 100%. Erre kommentekben megkapta, hogy takarodjon a klubból, a Watford pedig szelídebb húrokat pengetve közölte, hogy elhivatott az egyenlőség és sokszínűség kérdésében, így minden alkalmazottjának felajánlja majd a támogatását és oktatását.

Borítókép: Idrissa Guaye a PSG hagyományos kék mezében gond nélkül játszik (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.