Lassul a magyar gazdaság növekedési üteme, de egyáltalán nem olyan mértékben, amilyenre elemzők előzetesen számítottak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2022 második negyedévében 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal emelkedett.

A VG elemzői konszenzusa előzetesen 5,9 százalékos éves, és 0,4 százalékos havi növekedést prognosztizált, az első negyedévi robusztus, 8,2 és 2,1 százalékos GDP-bővülést követően. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy 6 százalék fölötti növekedés már meglepetésnek számítana, így tehát a mai adatközlés mindenképpen pozitív hír. A negyedéves bázisú bővülés is azt mutatja, hogy egyelőre nem beszélhetünk arról, hogy a magyar gazdaság drasztikusan fékezne.

Fotó: Török János

A részleteket még nem tudjuk, de annyit a KSH elárult, hogy a növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. 

Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt kiemelkedő. A növekedést fékezte a mezőgazdaság erős visszaesése.

Ezzel az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Tehát egyre erősebb az esélye annak, hogy ha lassul is a magyar gazdaság a következő negyedévekben, az 5 százalék körüli növekedés éves szinten összejöhet.