Hová lett a csempészcigaretta? – teheti fel a kérdést bárki, aki rápillant az idei esztendő statisztikáira. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos közlése szerint ugyanis január eleje és június vége között nagyjából 8500 esetben intézkedtek dohánytermékek ügyében a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók. 

View of the cigarettes and tobacco stack. The tobacco plant is part of the genus nicotiana and of the solanaceae (nightshade) family. View of the cigarettes and tobacco stack. The tobacco plant is part of the genus nicotiana and of the solanaceae (nightshade) family.
Fotó: Funtay / Getty Images

A rajtaütések alkalmával a hatósági emberek lefoglaltak 11 millió szál cigarettát, emellett 4,5 tonna finomra vágott és nagyjából ugyanennyi egyéb fogyasztási dohányt is. Az adóhatóság hálóján fennakadt cigarettaszállítmányok feketepiaci értéke egymilliárd forint körüli, 

a dohánytételeké pedig 425 millió forint lehet. Fél év alatt tehát másfél milliárd forint értékben foglalt le a illegálisan behozott vagy így előállított dohányárut.

A mostani mennyiség jócskán elmarad a korábbi esztendők adataitól, a tavalyiétól meg különösen. 2021-ben ugyanis az első hat hónapban nem kevesebb mint 106 millió szál cigarettát vont ki a NAV a forgalomból, a tételek együttes értéke meghaladta a kilencmilliárd forintot. Finomra vágott és más fogyasztási dohányból is bőven találtak a hatóság emberei, a lefoglalt 62 tonna feketepiaci értéke ötmilliárd forintnál is nagyobb lehet.

Az idei 11 millió szálas fogás nem csak a tavalyi, rekordközeli adatokat hozó évben mért értéktől marad el. Jól mutatja ezt, hogy a világjárvány kitörésének évében, 2020-ban például – tizenkét hónap alatt – 44 millió szál cigaretta akadt az adóhatóság horgára, s kapcsolódott hozzá 18 tonna dohány is. 

Ehhez képest a pandémia előtti esztendőben, 2019-ben 64 millió szál cigarettát foglalt le a NAV, és az akkori 45 tonna dohány szintén nem volt csekélység.

Arról egyelőre csak találgatni lehet, mi áll az idei látványos csökkenés hátterében. Az biztos, hogy a csempészet kifizetődő tevékenység, erre utal, hogy az ukrán–magyar határ mentén tevékenykedő bandák az utóbbi időben nemegyszer drónokkal röptették át az árut, vagyis költöttek az üzletükre. Kérdés azonban, hogy a háború miképpen szólt közbe. Mint arról a Magyar Nemzet a tavasszal beszámolt, a harcok kitörése után az ukrán rendőrség fokozottan figyelni kezdte a határt, megakadályozandó, hogy a katonakorú férfiak elhagyják az országot. A menekültek folyamatos érkezése miatt a magyar oldalon is nagy a hatósági jelenlét, az ország biztonságának garantálása miatt pedig a honvédség is növelte erejét a térségben. Arra pedig éppen a koronavírus-krízis szolgáltatott kiváló példát, hogy a csempészetnek nem tesznek jót a rendkívüli helyzetek és az azokra adott szigorú hatósági válaszok. Az elmúlt két évben a járványügyi szabályok megtartását akkurátusan vizsgálták világszerte, emiatt pedig egyes térségekben időlegesen még a kábítószercsempészet is leállt.

Az adóhivatalnak, ahogy a korábbi években, úgy idén is az egyik legfontosabb feladata, hogy visszaszorítsa a dohánytermékek feketekereskedelmét. Újdonság, hogy immár a dohányzást imitáló, akkumulátoros, ízesített cigaretták, például az Elf Bar is munkát ad a hatóságnak.