A több mint 180 méter hosszú Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró elhagyta a sarkköri bázisát, és a Kara-tenger felé vette az irányt – figyelmeztette tagjait az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO). 

August,,2021,-,White,Sea.,Nuclear,Submarine,"belgorod".,The,Longest
Fotó: Shutterstock

A Daily Mail az olasz sajtót idézve azt írja: 

a tengeralattjáró azért indult el, hogy tesztelhesse a Poseidon nevű torpedót, amely 10 ezer kilométert is meg tud tenni, és képes olyan hatalmas sugárszennyezett cunamit létrehozni, amely elsöpörheti a part menti városokat.

A Belgorod a világ egyik legnagyobb tengeralattjárója, amely hat nukleáris torpedóval van felszerelve. Egyelőre nem világos, hogy a tengeri járműnek volt-e ideje eljutni a Fehér-tengeren lévő bázisáról a Balti-tengerre – ez a távolság több mint 4800 kilométer – anélkül, hogy ezt mások is jelezték volna.

A  figyelmeztetést küldött szövetségeseinek, hogy a tengeralattjáró eltűnt, de közölte, hogy még mindig az Északi-sarkvidék környékén jelezték a mozgását. Nem világos, hogy pontosan mikor küldték el a figyelmeztetést, de először a La Repubblica olasz lap számolt be róla vasárnap. A Belgorod tengeralattjárót július óta használják. 

Korábban Dmitrij Medvegyev figyelmeztette a nyugati országokat, hogy Oroszországnak van a világon a legnagyobb nukleáris arzenálja, amelyet kész bevetni, ha bárki fenyegeti az érdekeit. Az egykori orosz elnök szerint a NATO ahhoz túlságosan fél egy atomháborútól, hogy bármit tegyen, ha Moszkva nukleáris csapást hajtana végre Ukrajnában.