2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kék hírek

Mulasztást állapítottak meg az Aranyhíd gyermekotthonnal kapcsolatos vizsgálatok

Az ágazati belső vizsgálat és az önkormányzati belső ellenőrzés is megállapította a mulasztás tényét az újpesti Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában történtekkel kapcsolatban, a szociális intézmény igazgatója nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában döntött a szakmai vezető rendkívüli felmentéséről - közölte a IV. kerületi önkormányzat szerdán az MTI-vel.

  • Mulasztást állapítottak meg az Aranyhíd gyermekotthonnal kapcsolatos vizsgálatok

A honlapjukon megjelent közleményben azt írták, 2022. december 11-én feltételezett abúzus történt az otthonban élő egyik kislánnyal. Erről a kislány anyja és az akkor ügyeletes gyermekgondozó haladéktalanul tájékoztatta az intézmény szakmai vezetőjét, ugyanakkor az értesítés napján az esetben érdemi lépés nem történt.

A vezető elmulasztotta, hogy szabályszerűen, a protokollnak megfelelően azonnal eljárjon az ügyben, például értesítse a nyomozóhatóságot, vagy az ilyenkor mindenképpen szükséges szakszerű egészségügyi ellátást biztosítsa a gyermek számára, vagyis értesítse a mentőket - írták, hozzátéve: a nyomozóhatóságot december 12-én délután értesítették, míg orvosi ellátást 22-én kértek.

Felmerült annak gyanúja is, hogy a kislánnyal szembeni szexuális abúzus már jóval korábban, akár 2022 októberétől is elfordulhatott.

A közlemény szerint az intézmény szakmai vezetője csak december 22-én, az eset felmerülése után 11 nappal, az ő személyes felelősségét is érintő belső vizsgálat elrendelését követő napon kísérelte meg elvégeztetni a gyermek nőgyógyászati vizsgálatát.

Emlékeztettek arra, a kerületi rendőrkapitányság hivatalból rendelt el nyomozást még a bejelentés napján kiskorú gyermek veszélyeztetése bűntett alapos gyanúja miatt.

Újpest polgármestere január 10-én belső, önkormányzati vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az önkormányzat független belső ellenőre által készített dokumentum egyértelműen alátámasztja a mulasztást: "az észlelői és vezetői feladatok nem kerültek teljes körűen végrehajtásra, teljesítésre, a gyermek jogai sérültek, a Módszertan javaslatai, előírásai nem kerültek teljes körűen betartásra" - írták.

Ezt követően - tették hozzá - az önkormányzat szociális intézményének vezetője nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában, minden körülményt mérlegelve döntött úgy, hogy B. Zita szakmai vezető munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszünteti.

Kitértek arra is, az intézmény dolgozóinak fele, valamint három, az intézményben dolgozó és ezért közvetlen információkkal rendelkező önkormányzati biztonsági őr aláírással vállalva levélben kérte az önkormányzatot:

ne hagyja, hogy rajtuk torolják meg azt, hogy nem hunytak szemet "a kislányt ért vélelmezett bűncselekmény elbagatellizálása felett".

A kerület közölte azt is, hogy azóta egy közérdekű bejelentő jegyzőkönyvben nevét vállalva mondta el és állította azt önkormányzat jegyzőjének, hogy az eset kiderülése után azzal kapcsolatba hozható fájlokat, dokumentumokat töröltek az intézmény használatában lévő laptopról.

Ezt a laptopot a jegyző őrzi, és ha szükséges, a nyomozóhatóság rendelkezésére tudja bocsátani. A jegyzőkönyvet a jegyző hivatalból továbbította a rendőrkapitányságra - olvasható a közleményben.

A témával részletesen foglalkozott Célpont című műsorunk: 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!