Marco Rossi csapata sikeres főpróbát tartott az Eb-selejtezők előtt

Idei első meccsén 1-0-s győzelmet aratott a magyar válogatott Észtország ellen a Puskás Arénában 41 ezer néző előtt. Tizenkét év után először sikerült megnyerni a tavaszi évkezdést, ami jó jel az Európa-bajnoki selejtezők kezdete előtt.

2023. 03. 23. 21:20
20230323 Budapest Puskás Aréna Magyarorszag Esztorszag baratsagos valogatott labdarugas Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal a magyar válogatott idei első mérkőzése előtt azt érezhette az ember, hogy az évkezdés mindössze mellékszál a Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló drapériákat és zászlókat képletesen tépkedő viharban. A figyelmet a futballról, vagyis a lényegről elvonó lármát a román sajtó és futballszövetség csapta, amelyek a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kijelentését támadták, miszerint az észtek – és a hétfői Bulgária – elleni meccsen engedélyezett lesz a történelmi Magyarországot ábrázoló jelkép megjelenítése a Puskás Arénában bizonyos, szigorú feltételek mellett, amelyek kizárják a rasszista üzenetek közvetítését.

Az MLSZ közleményben válaszolt a bírálatokra, tisztázva a félreértést, miszerint nem az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) engedélyezte az idehaza az összetartozás szimbólumának tekintett térkép használatát, hanem saját hatáskörben a magyar szövetség, amely a döntését azzal a meggyőződéssel hozta meg, hogy a kifogásolható üzenetek kizárása esetén nem lehet megalapozott fegyelmi eljárás a mindössze a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével.

Lehetett látni Nagy-Magyarország-térképet a meccsen, amely megfelelt az MLSZ által hozott szabályoknak, és remélhetőleg az UEFA sem emel majd kifogást ellene.

a válogatott idei első meccsén a következő tizenegyet küldte pályára: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla, Kalmár, Vécsei, Kerkez – Szoboszlai, Ádám, Sallai. Az olasz szövetségi kapitány ötvenedszer irányította a csapatot – Rossi ezzel negyedik a kapitányi rangsorban Baróti Lajos (117 meccs), Sebes Gusztáv (69) és Mészöly Kálmán (61) mögött.

A kísérlet: Vécsei, Kalmár, Ádám

Az olasz kapitány előre leszögezte, hogy az észtek ellen még lehet kísérletezni, de a Bulgária elleni első Eb-selejtezőn már nem. A négy újonc közül senki sem kapott helyet a kezdőben, a kísérletezés legérdekesebb eleme a Vécsei, Kalmár belső középpályás duó volt, hiszen a tavalyi Nemzetek Ligája-menetelés alatt ők ketten együtt összesen öt percet töltöttek a pályán (Kalmár sérülés miatt egyet sem).

volt a nyerőember Fotó: Mirkó István

Hasonlóan érdekes kérdés volt a középcsatár személye. A válogatottságot tavaly lemondó nélkül az első selejtezősorozatára készül a magyar válogatott, az utódja pedig továbbra is kerestetik. Ezúttal Ádám Martin kapott lehetőséget, annak ellenére is, hogy dél-koreai klubjában idén kiszorult a kezdőből.

Szép magyar gólt vont vissza a VAR

Az észtek bátran letámadtak a meccs elején, de amikor kellett, a helyén volt a kapuban. Mi először Szoboszlai révén tornáztattuk meg az észt kapust, a Lipcse légiósának szabadrúgása szinte Détári-szögből (az emlékezetes, 1987-es lengyelek elleni gólhoz hasonlóan) csapódott a léc alá, de az Arsenal húszéves, harmadik számú kapusa, Karl Hein kiöklözte a labdát.

Amit már az észt kapus sem védhetett, az a 37. percben következett: Bolla Bendegúz futott el a jobb szélen, és nagy erővel a rövid felsőbe tüzelt. Ez lett volna a svájci Grasshoppersben szereplő játékos első gólja a nemzeti csapatban, csakhogy hosszas videózás után, les miatt visszavonták a találatot. Ezzel Vécsei számára is ugrott a gólpassz, pedig a Fradi középpályása remekül vette észre Bollát.

Ádám Martin első válogatott gólja

De ha egyszer egy üzlet beindul? Szoboszlai szöglete után Kalmár tette középre a labdát, amelyet Ádám fejelt az észt kapuba. Újra megszereztük a vezetést, ezúttal már visszavonhatatlanul, Kalmár gólpassza és Ádám első válogatottbeli gólja miatt pedig a Rossi-kísérlet is eredményesnek bizonyult.

Szünet után a VAR már velünk volt: Kerkez tört be a tizenhatoson belülre, ahol buktatták, videózás után jöhetett a tizenegyes. Szoboszlai és Sallai kő-papír-ollóval döntötte el, melyikük rúgja, az utóbbi nyert, majd vesztett, mert sajnos kihagyta a büntetőt. 

Sikeres főpróba

A második félidőben Rossi hatot cserélt, érkezett többek közt az újpesti újonc, Csoboth Kevin is, a játék viszont már nem volt gördülékeny a sok változtatás miatt. De erről is szól egy felkészülési mérkőzés. Újabb gól nem született, a magyar válogatott 2011 óta először indította tavaszi győzelemmel az évet, akkor Azerbajdzsánt vertük 2-0-ra. Most sikeres főpróbának örülhettünk a fontos Eb-selejtezők előtt.

A magyar válogatott Eb-selejtezőcsoportjában, pénteken kezdődnek meg a küzdelmek Bulgária–Montenegró és Szerbia–Litvánia meccsekkel. Marco Rossi együttese hétfőn mutatkozik be a G jelű ötösben Bulgária ellen a Puskás Arénában.

Válogatott felkészülési mérkőzés: Magyarország–Észtország 1-0 (1-0), Puskás Aréna, 41 000 néző, jv.: Altmann (osztrák), gól: Ádám (41.).

 

Borítókép: Győzelemmel kezdte az évet a magyar válogatott (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.