Megkérdőjeleződött a Magyar Orvosi Kamara törvényes működése

A múlt szombati botrányos küldöttközgyűlésen megkérdőjeleződött a Magyar Orvosi Kamara legitimitása. A kamara is kénytelen volt elismerni, hogy a közgyűlés és az ott lezajlott szavazások érvénytelenek voltak. Ráadásul lejárt az országos küldöttek mandátuma, amire a kamara ügyvivő testületeket nevezett ki a választások lebonyolítására, de erre vélhetően nem volt joga.

2023. 06. 10. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a zűrzavar és az ennek nyomán kialakult botrány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) körül, az egy hete kudarcba fulladt küldöttközgyűlés nyomán ugyanis a kamara legitimitása kérdőjeleződött meg. A küldöttközgyűlés kulisszatitkaira rálátók, illetve az azon résztvevők lapunknak rámutattak: a MOK elnökségének a felelőssége, hogy hagyták eddig a pontig eljutni a szervezetet. 

A pengeéles kritikát megfogalmazók szerint a MOK ugyanis nem saját vélt vagy valóságos hibáira koncentrált, hanem a kormánnyal való hadakozással töltötte az idejét.

Mint ahogy arról tegnap az Origó cikke nyomán beszámoltunk, botrányba fulladt a MOK június 3-i küldöttközgyűlése. A történteket megerősítették lapunknak résztvevők is.

A küldöttközgyűlés fél tízkor megállapította, hogy összesen 67 küldött regisztrált, ami határozatképtelenséget jelent. Ennek ellenére a megismételt küldöttközgyűlést a határozatképesség hiánya ellenére megnyitották.

A káosz része volt, hogy nem állítottak mandátumvizsgáló bizottságot sem, ami a megjelentek személyazonosságának megállapítására is szolgált volna. Az elnök javasolta a meghirdetett napirend módosítását, azok ellenére, hogy az alapszabály szerint határozatképtelenség esetén az ülés csak változatlan napirenddel hívható megismételten össze az eredetivel azonos napra.

Ezt áthidalandó, gyorsan hoztak egy határozati javaslatot a mandátumok meghosszabbítására a következő választásokig, ezzel elismerve azt a korábban körömszakadtáig vitatott tényt, hogy a jelenlegi országos küldöttközgyűlés a lejárt mandátumú képviselettel nem legitim.

Az egyik küldött azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a lejárt mandátumok meghosszabbítására nincs jogosultságuk. Ekkor a többség ráébredt, hogy az egész küldöttközgyűlés jogszerűtlen, és káosz alakult ki. 

Ennek ellenére az elnök próbavoksolást rendelt el, amit háromszor is megismételtek, egyiken sem volt meg a határozathozatali küszöb, akár szavazógéppel, akár kézfelemeléssel, akár felállással szavaztak.

Ekkor a jelenlévők többsége elhagyta a termet, így a küldöttközgyűlést berekesztették.

A történtekről lapunknak beszámoló orvosok szerint megkérdőjeleződött a MOK legitimitása, hiszen bár MOK elnöksége teljes átláthatóságot hangoztat, mégsem tették közzé az elnökség éves beszámolóját, a felügyelőbizottság beszámolóját és az etikai bizottság beszámolóját. Mivel az országos küldöttközgyűlés botrányba fulladt, nincs elfogadott 2022. évi számviteli beszámoló se.

A kormányra mutogatnak

A MOK saját vélt, vagy elkövetett hibái helyett a kormányban keresi a hibát.

Tegnap közleményben ismerték be, hogy érvénytelen volt a június 3-i küldöttközgyűlés, ami szerintük a kabinet hibája.

„A küldöttközgyűlést bizonytalan jogi helyzetben kellett megtartani, a kamara ellen meghozott törvénymódosítás ugyanis a február 25-én megkezdett választási folyamatot megszakította. A bizonytalanság a négy évre választott országos küldöttek mandátumának pontos érvényességi idejét is érintette, ami miatt a Belügyminisztérium állásfoglalását kérte az Országos Hivatal már 2023. március 8-án” – írták, hozzátéve, hogy szerintük Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár válaszában nem adott jogilag érvényes útmutatást. 

„A kamara a június 3-ai, sikertelen küldöttközgyűlése után újraindította a kamarai választásokat, a lejárt mandátumú területi vezetők helyett ügyvivő testületek vezénylik le a választást. Az országos elnökség mandátumát a fentiek nem érintik, az 2023. november 30-ig él. Az újonnan választott képviselőkkel zökkenőmentesen folytatjuk a magyar orvostársadalom képviseletét, maradunk az őszinte hang a magyar egészségügyben” – írták magyarázatképpen.

Lemondás

A kirobbant zűrzavar és botrány következtében tegnap lemondott az egyik alelnök. A MOK késő este tette közzé honlapján, hogy Lénárd Rita alelnök bejelentette lemondását, amit a MOK elnöksége tudomásul vett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.