Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány

2022. augusztus 10. 07:27

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken.

2022. augusztus 10. 07:27
null

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Így 15 százalék lesz a fizetendő adó mértéke – közölte a Pénzügyminisztérium kedden, miután megjelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A kormány arra számít, írja a 444, hogy

az egyéni vállalkozók az átalányadózásra, a cégek a kisvállalati adóra, az előadóművészek pedig az ekhóra térhetnek át.

A most megjelent rendelet eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek esetében, írják. Hozzátették: a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel

könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

Hangsúlyozták: a katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet a Pénzügyminisztérium szerint.

Emlékeztettek, hogy a minisztérium adatai szerint tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de arra számítanak, hogy szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet. Az ekhót normál foglalkozás mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Viszont, ha például ha egy zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint, írják.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2022. augusztus 10. 17:02
-zsoltkom- "Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány" Ez a segítség, mire ténylegesen alkalmazható lesz véget ér Orbán menopauzája és legtöbben tönkremennek. Ezek az Orbánék előbb a tetőt csinálják meg... aztán a falakat. Fordíthattak volna energiát egy terv jó kidolgozására és nem ilyen szar munkát végezve bajba sodorni emberi életeket. Kétségbe vonható az emberségük és a szaktudásuk. Gátlástalan hülyék vezetik Magyarországot. Ennyit tesz az ispáni rendszer... csak a külcsín számít a tartalom nem. A fajtiszta Orbán-faj... ilyen belterjes szellemi kretének kezében a hatalom. Adótörvény kiszámíthatatlan és hibás intézkedésekkel... majd mint a Várkert Bazár felújítását vagy ötször időben és ötszöri költségen megcsinálják. Kifejezetten szerencsés állapot, hogy az ellenzék nem nyerte meg a választásokat, szín tiszta Orbán-alakulat nyomán lett ilyen vesztes Magyarország.
wanderer888
2022. augusztus 10. 16:30
és akkor hogyan LÉLEGEZHETNEK FEL A KATÁSOK? felfogod, miket beszélsz? mindegy, felesleges. éljen a viktor, éljen a párt, mindenki meg van mentve, mindenki fellélegzett. főleg az, akinek semmi köze az egészhez.
bunko_jobbos
2022. augusztus 10. 14:25
Baromság ez a sok kivétel, adózzon mindenki egyformán! Miért van az, hogy az egyiknek 0 az adója (KATA), a másiknak (sima alkalmazott) meg 40%?
bunko_jobbos
2022. augusztus 10. 14:24
Aha, választhatják a csepűrágók, a színházi cipőkészítők, hangmérnökök. Csak a normális ember nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik