Musiala nyilatkozata újabb pofon a Bayern München bukott vezetőinek

Zsinórban tizenegyedszer lett a Bundesliga bajnoka idén a Bayern München, de soha nem volt ennyire közel a bukása a 2013 óta tartó uralma alatt. Az utolsó meccs 89. percében lőtte Jamal Musiala a szó szerint aranyat érő gólt, amivel a Bayern megelőzte az addig élen álló Dortmundot. A 20 éves tehetség elmesélte az idény legfontosabb góljának történetét, amely során az egyik edzőjét is kiemelte. Csakhogy őt Julian Nagelsmannal együtt kirúgták márciusban.

2023. 05. 30. 18:20
1. FC Cologne - Bayern Munich
1. FC Cologne-Bayern Munich Fotó: MARIUS BECKER

Zsinórban tizenegyedszer lett a Bundesliga bajnoka idén a Bayern München, de soha nem volt ennyire közel a bukása a 2013 óta tartó uralma alatt. Az utolsó meccs 89. percében lőtte Jamal Musiala a szó szerint aranyat érő gólt, amivel a Bayern megelőzte az addig élen álló Dortmundot. A 20 éves tehetség elmesélte az idény legfontosabb góljának történetét, amely során az egyik edzőjét is kiemelte. Csakhogy őt Julian Nagelsmannal együtt kirúgták márciusban.

Már a Bayern München szurkolói közül is sokan beletörődtek abba, hogy idén véget ér a német rekordbajnok egyeduralma a Bundesligában, hiszen a szombaton rendezett utolsó forduló előtt az ősi rivális Dortmund kétpontos előnnyel vezette a bajnokságot. Mégsem tudta feltenni a pontot az i-re Marco Reus csapata, amely hazai pályán csak hosszabbításban kiharcolt 2-2-t ért el a Mainz ellen, így megadta az esélyt a Bayernnek az újabb bajnoki cím megszerzésére. Úgy tűnt, hogy a bajorok ezzel nem tudnak élni, hiszen Kölnben a rendes játékidő utolsó percéig csak 1-1-re álltak. Ekkor aztán, a 89. percben Jamal Musiala az alábbi góllal kicsikarta a müncheniek 2-1-es győzelmét – s egyúttal a Bundesliga-aranyat:

– Megkaptam a labdát, és kapura fordultam vele – elevenítette fel a gólja történetét Musiala a Bayern hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban. – Próbáltam az első érintésemmel távol tartani magamtól a védőt, igyekeztem magam jó helyzetbe hozni a lövéshez. Ez a mozdulat olyan volt, amin dolgoztam az edzéseken egész évben még Dinóval. Ezért vagyok annyira boldog, mert olyan sokat gyakoroltam az edzéseken, és sikerült megcsinálni meccsen is. Csodálatos érzés volt, ráadásul a bajnoki címet is megszereztük. Szavakkal nehezen tudnám leírni, hihetetlen volt.

Első hallásra semmi különös, csak az ilyenkor szokásos örömködés. De ki az a Dino? 

Nos, ő Dino Topmöller, aki Julian Nagelsmann vezetőedző jobbkeze, legfontosabb segítője volt az edzői stábban, amelyet március végén váratlanul menesztett a Bayern vezetősége. Akkor a bajorok mindhárom fronton, a BL-ben, a Német Kupában és a Bundesligában is esélyesek voltak a végső győzelemre, de kisebb hullámvölgybe kerültek, s Oliver Kahn vezérigazgató szerint szükség volt a váltásra. Ezt akkor nem sokan értették, még a játékosok sem.

Csaknem teljes kudarcba fulladt edzőváltás

A történet azóta ismert: a BL-ben addig 100 százalékos Bayern a Nagelsmann helyére kinevezett Thomas Tuchel irányításával 4-1-es összesítéssel simán kiesett a Manchester City ellen, a Német Kupában is elvérzett, a bajnokságban pedig végül ugyan meglett az aranyérem, de Tuchel mindössze 12 tétmeccs alatt eggyel több vereséget (négyet) szenvedett el a csapattal, mint Nagelsmann előtte 37 találkozón.

Az edzőváltás csaknem teljes kudarcba fulladt, ettől csak Musiala kölni, 89. percben szerzett gólja mentette meg a csapatot, de sikeresnek így sem nevezhető a március végén született döntés. Kahn és a sportigazgató, Hasan Salihamidzic ezért az állásukkal feleltek az idény utolsó meccse után.

Most pedig még Musiala is megforgatta egy kicsit a kést a szívükben azzal, hogy a bajnoki aranyról döntő gólját Dino Topmöllerhez, a leváltott, Nagelsmann-féle edzői stáb egyik legfontosabb tagjához kötötte. Vele gyakorolta be a mozdulatot, ami végül aranyat ért a Bayernnek.

Kicsoda Dino Topmöller?

Érdekes sztorija van Dino Topmöllernek, akinek az édesapja, Klaus Topmöller vezette 2002-ben a minden fronton, így a Bajnokok Ligájában is ezüstérmes Bayer Leverkusent. A fiú követte apját, ő is edzőnek állt, méghozzá Luxemburgban. 2016 és 2019 között zsinórban háromszor nyerte meg a luxemburgi bajnokságot a Dudelange csapatával, legnagyobb sikere mégis az volt, hogy az együttes történetében először elérte az európai csoportkört.

Dino Topmöllert az Eintracht Frankfurttal hozták hírbe:

A 2018–2019-es idényben a Dudelange az AC Milan, az Olympiacos és Betis ellen szerepelt az Európa-liga csoportkörében, a spanyol együttes ellen a történelmi első pontját is megszerezte. Dino Topmöller ezután 2020-ban csatlakozott Nagelsmann edzői stábjához még az RB Leipzig csapatánál, ahonnan 2021 nyarán együtt szerződtek a Bayern Münchenhez. S együtt is kerültek lapátra idén márciusban.

Borítókép: Jamal Musiala a bajnoki címet érő gólját ünnepli a Köln elleni meccsen (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.