Nemzetközi gazdaság

Megkezdte működését a legnagyobb európai naperőmű

A spanyol projekt önmagában azonban kevés lehet az áramárak letöréséhez.

Felkapcsolta Európa legnagyobb naperőművét Nyugat-Spanyolországban az Iberdola – írja a Bloomberg. A másfélmillió napelem-panelt tartalmazó létesítmény akár 334 ezer háztartás áramszükségletét is képes lehet fedezni és a következő négy hét alatt érheti el teljesítménye csúcsát.

1240631567 Yun Choi, vice chairman of Korea Zinc Co., shows a photo of Sun Metals solar farm in Queensland, Australia, at the company's headquarters in the Gangnam district of Seoul, South Korea, on Tuesday, May 10, 2022. After nearly half a century expanding its bread-and-butter business into one of the worlds largest metal smelting operations, Korea Zinc is setting its sights on renewable energy to cut costs and drive growth. Photographer: Woohae Cho/Bloomberg via Getty Images
Illusztráció
Fotó: Woohae Cho / Bloomberg via Getty Images

Noha az 590 megawattos kapacitású, Extremadurában található erőmű a legnagyobb a kontinensen, ez nem jelenti azt, hogy beindítása jelentős hatást gyakorolhat az áramárakra, miután az Spanyolországban az előző öt évi átlagár közel háromszorosára ugrott. Ugyanakkor ha az Európa egyik leginkább napsütötte országa folytatja a megújuló energiatermelés telepítését, az árak idővel mérséklődhetnek.

Első körben azonban az Iberdola olyan üzleti ügyfelei érezhetik az áramtermelés növekedését, mint a Danone, a Bayer és a PepsiCo, melyek hosszútávú szerződéseket kötöttek a szolgáltatóval.

Spanyolország áramtermelésének 47 százalékát adták a megújuló energiaforrások, ám az évtized végére a cél a termelés 75 százalékának elérése.

 

energiaválság napenergia megújúló energia Spanyolország klímaváltozás áramár
Kapcsolódó cikkek