Közélet

Százával viszik be a sorozás ellen tüntetőket Oroszországban, majd kezükbe nyomják a behívót

Csak szombaton több mint 700 embert tartóztattak le a demonstrációkon 32 városban.

Kemény rendőri fellépéssel találkozhattak azok az oroszok, akik a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt részleges mozgósítás ellen próbáltak meg tüntetni. A demonstrációkról tömegével viszik el az embereket, akik így csak pillanatokig tudnak felszólalni a sorozás ellen. Csak szombaton 724 embert tartóztattak le 32 városban egy civil szervezet jelentése szerint. 

Fotó: AFP

Oroszországban, ahogy a BBC kiemelte, tilos bármilyen engedély nélküli gyűlést tartani. A szerdai bejelentés óta már több mint ezer embert tartóztattak le a rendőrök, és dugtak rács mögé. Az AFP szerint volt olyan,

akit azután vittek el Moszkvában, hogy elkezdte kiabálni, nem akar ágyútöltelék lenni.

Ugrik az orosz útlevél, ha valaki nem hajlandó harcolni Oroszországért

A Vlagyimir Putyin által bejelentett mozgósítás messze nem aratott osztatlan sikert.

A fiatal tüntető férfiak közül többen is arról számoltak be a letartóztatásuk után, hogy 

a fogdában a kezükbe nyomták a behívójukat,

amelyben részletesen le van írva, hogy melyik toborzóirodában kell megjelenniük kötelező jelleggel. Ha megtagadják, rendkívül súlyos büntetést kaphatnak, miután a bejelentés előtt egy nappal szigorítottak a törvényeken. Akár tíz év börtön is járhat annak, aki dezertál, megadja magát, vagy megtagadja a szolgálatot. 

Valószínűleg éppen emiatt indultak el fiatal orosz férfiak tömegével külföldre, mostanra óriási torlódások alakultak ki a határátkelőknél. A georgiai átkelőknél több mint 30 kilométeresre duzzadt a sor, több mint 2500 autó várakozott a kilépésre. De hasonló volt a helyzet a finn határon is, ahová Szentpétervárról özönlenek az oroszok. 

 

sorozás orosz-ukrán háború Moszkva tüntetés
Kapcsolódó cikkek