Ezrével szűnnek meg posztok a brit Tescónál, és az áruházbelsők képe is átalakul, ahogy az ország messze legnagyobb szupermarket-hálózata folytatja a költséglefaragásokat.

 A customer carries the purchases as they leave from supermarket chain Tesco's first check-out free food store in Holborn, central London, on October 19, 2021. - Britain's biggest retailer Tesco on Tuesday opened its first check-out free food store in the wake of similar UK moves by Amazon and German supermarket group Aldi. The small Tesco supermarket in central London uses cameras and weight-sensors to identify items customers are carrying on exiting the store, before charging them via the company's smartphone app. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Fotó: Tolga Akmen / AFP

A Tesco átalakítja nagy egységei vezetési struktúráját. Megszüntetnek 1750 vezetői és csoportmenedzseri posztot, és a napi működés irányítását a jövőben 1800 „váltott vezető” intézi, akiket ezért órabérben fizetnek – írta a The Times.

További 350 poszt azért szűnik meg, mert sok áruházban visszanyesik a szolgáltatásokat, például bezárnak nyolc patikát, egyes áruházi posták nyitvatartási idejét csökkentik, és a központban is kevesebb embert alkalmaznak. 

Lényegi változás lesz február 26-tól, hogy becsukják az összes még megmaradt hideg élelmiszert és meleg finomságot árusító pultot. Ezt azzal indokolják, hogy ezek iránt csökkent az érdeklődés, és a fogyasztók inkább az előre csomagolt élelmiszert keresik a pultsorokban. Már a múlt évben jelezték, hogy 317 üzletben megszűnnek a hús-, hal- és melegpultok. 

Tavaly februárban is megszüntettek már 1400 állást. A lap megjegyzi, hogy az újabb lefaragások egy erős karácsonyi szezont követnek. A Tesco brit eladásai 7,2 százalékkal növekedtek a január 7-ig eltelt hat hétben, és a vállalat megerősítette: jó eséllyel 2,5 milliárd font (1100 milliárd forint) profitot ért el a teljes évben. Az élelmiszerárak meredeken emelkednek a briteknél, a Kantar piackutató friss felmérése szerint az éves drágulás a január 22-én zárult négy hétben 16,7 százalék volt.

A Tesco elnöke szerint a beszállítók indokolatlanul emelik az áraikat

Egyes élelmiszer-beszállító vállalatok az ürügyén a szükségesnél nagyobb mértékben emelik az áraikat – mondta a Tesco elnöke.

A Tesco részvényárfolyama 1 százalékkal, 245,1 fontra esett kedden, helyi idő szerint délre. Az elmúlt egy évben 17,5 százalékot vesztettek az értékükből a papírok.

Nemrégiben a Tesco magyar leányvállalata is csoportos létszámleépítést jelentett be. A napokban kiderült az is, hogy a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlagosan 15 százalékkal emelkednek március 1-jétől a vállalatnál a bérek.