Figyelmeztető jellegű véleménycikket tett közzé a The Sun című lapban egy brit tábornok, Sir Richard Barrons. A parancsnok szerint Nagy-Britannia hadserege már messze nem tartozik a élvonalába, és becslései szerint nagyjából egy napig lennének képesek feltartóztatni egy olyan orosz inváziót, amely Ukrajnát érte, utána elfogyna az összes lőszerük.

Bilateral Field Training Exercise called âVigilant Isles 22❠in Japan
GUNMA, JAPAN - NOVEMBER 26 : Japan Ground Self-Defense Force (JGSDF) and British Army conduct a joint exercise on island defense based on the geographical characteristics of both Japan and the United Kingdom at Somagahara Maneuvering Ground, Camp Samogahara, on November 26, 2022, in Gunma Prefecture, Japan. The 1st Airborne Brigade of the Japan Ground Self-Defense Force, The 7th Air Wing of Japan Air Self-defense Force, and the 1st Royal Horse Artillery Regiment of the British Army, hold a Bilateral Field Training Exercise called âVIGILANT ISLES 22❠from 22 to 30 Nov in Japan. (Photo by David Mareuil/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

A brit hadsereg a tábornok szerint jelenleg mindössze 76 ezer fős, ezen pedig mindenképp változtatni kell. Barrons szerint a legjobb állapotban még a tengerészet és a légierő van, de itt is jókora ember-, lőszer- és alkatrészhiánnyal küzdenek. A tankok viszont rendkívül elavultak, a legtöbb több mint harmincéves, ráadásul a működőképeseket épp át akarják adni Ukrajnának. A leromlás ráadásul annak ellenére történt meg, hogy Nagy-Britannia messze többet költ védelmi kiadásokra, mint európai szövetségesei. 

A lőszergyártás szinte eltűnt az elmúlt években, Barrons szerint a jelenlegi készletet egy délután alatt ellőnék egy orosz támadás esetén. 

Barrons szerint természetesen nem arról van szó, hogy tömegével neki kellene állni tankokat, rombolókat és vadászrepülőket gyártani, mert az ukrajnai háború éppen arra mutatott rá, hogy ahol ezek nagyobb számban vannak jelen, ott könnyebb célpontot nyújtanak a drónoknak és a magas precizitású rakétáknak. 

„Boris, nem akarlak bántani, de rakétával mindössze egyetlen percig tartana” – üzente Putyin a brit kormányfőnek

Nehezen lehet félreértelmezni a kijelentést.

Ha egy kerti fészert ki lehet lőni 80 kilométerről, akkor érdemes újragondolni, hogyan is működjön a hadsereg

írja véleménycikkében Barrons tábornok, aki szerint katonákra van szükség, de emellett drónokra, rakétákra és kiberháborúban jártas szakemberekre is. Olyan fegyverekre, amelyek messziről semmisítik meg az ellenséget, és olyan felszerelésekre, amelyek pontosan látják a mozgását.

Barrons szerint mindenképp szükség lesz erős brit hadseregre, mert bárhogyan is ér véget az orosz–ukrán háború, Oroszország óriási veszélyt jelent majd Európára továbbra is. A tábornok szerint a jó hír az, hogy a problémák kezelhetők: nagyjából évi hárommilliárd fontot kellene ráfordítani a fejlesztésekre a következő tíz évben, hogy felkészüljenek egy orosz támadásra. Viszont a döntéseket minél hamarabb meg kellene hozni, hogy ne legyen már túl késő.