2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Radar

Radar - Újabb földrengés Törökországban, több mint 5000 halott

Már több mint 5000 halálos áldozata van, és legalább 16 ezer ember meg a Törökországban és Szíriában történt földrengések következtében. Stábunk elérte a Törökországban tartózkodó mentőalakulat csapatait, akik jelenleg Hatay tartományban segítenek a bajba jutottaknak.

  • Radar - Újabb földrengés Törökországban, több mint 5000 halott

A mentőalakulatok több mint 24 órája küzdenek a romok alatt rekedt túlélők kiszabadításáért. 

Kedd hajnalban újabb, 5,6-ös erősségű földrengés rázta meg az Törökország középső részét. A katasztrófavédelem több mint 5000 áldozatról számolt be, és információik szerint több mint 16 ezer ember megsérült.

A Nemzeti Szeizmológiai Hálózat vezetője, Süle Bálint elmondta, hogy a területen további, 5-ös, 6-os magnitúdójú utórengések lehetnek, de akár hónapokig is érezni lehet majd a földrengés hatásait. Törökországban a föld különböző kontinentális lemezeinek találkozása miatt gyakoribbak a rengések.

A mentést és a segítség célba juttatását a hideg és a téli időjárás is megnehezíti, ugyanis a hőmérséklet fagypont körüli értékre süllyedt az éjszaka. A három legsúlyosabban érintett tartományba, csak a mentőjárművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el azt.

A török államfő elmondta, hogy eddig 45 ország ajánlotta fel a segítségét, köztük Magyarország is. A HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltó csapattal és két keresőkutyával már a helyszínen van, és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 20 fős csapattal és 4 mentőkutyával is megérkezett Törökországba. A mentőalakulat vezetője, Balázs László elmondta, hogy milyen körülmények vannak a legkritikusabb területeken.

A magyar kormány 50 millió forintot adott a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy két mobil klinikai egységét helyezze a térségbe, ahol a legnagyobbak a károk, ahol a legtöbb a sérült és az ellátásra váró ember. A földrengések ideje alatt több magyar is Törökországban tartózkodott. Egy Ankarában élő fiatal lány közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta, hogy ők szerencsére csak éjjel éreztek gyenge rengéseket és délelőtt utórengéseket. A családjuk és barátaik is jól vannak.

A Ferencváros korosztályos futballistái törökországi Antalyában edzőtáboroznak 111 fővel, ők egy videóüzenetben tudatták, hogy mindannyian jól vannak.

Míg a Győri ETO női kézilabdacsapata hétfőn este szerencsésen hazaérkezett Magyarországra, miután vasárnap Bajnokok Ligája mérkőzésen fölényes győzelmet aratott a török Kastamonu otthonában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétnapos nemzeti gyászt hirdetett. Csak Törökországban a földrengések által sújtott 10 tartományban mintegy 13 és fél millióan élnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!