Horner: A bíróságon dőlhet el a világbajnoki cím sorsa

A Red Bull-istálló csapatfőnöke, Christian Horner továbbra is attól fél, hogy a költségsapkának nem várt, negatív hatásai lehetnek a Formula–1-re.

Magyar Nemzet
2022. 06. 24. 14:58
null
Red Bull Racing's British team chief Christian Horner follows the qualifying session for the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 11, 2022. (Photo by HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Horner már korábban is kifejezte aggályait a Formula–1-es csapatokra vonatkozó költségsapka miatt. A Red Bull csapatfőnöke egy hónapja arról beszélt, hogy a magas infláció miatt az istállók többsége képtelen lesz a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által megszabott 140 millió dolláros költségplafon alatt maradni. Horner ezért azzal riogatott, akár hét csapat is arra kényszerülhet, hogy kihagyja az idény utolsó négy versenyét annak érdekében, hogy ne lépje túl a limitet.

A brit csapatvezető ezúttal a Sky Sportsnak mondta el a véleményét a helyzetről, ami szerinte továbbra sem rózsás.

– Az, hogy miképpen tervezzük meg az autónkat, a mi kezünkben van, a tervezőmérnökökkel együtt mi hozzuk létre. Mi vagyunk a saját sorsunk kovácsai. Abba viszont nincs beleszólásunk, ami most a világban történik. Az infláció tőlünk független, mégis az egész világon mindenkire és mindenre hatással van, így a dolgozóinkra, a nyersanyagok, az áram, az árucikkek és az alkatrészek áraira is. Ez egy vis maior helyzet, amivel szerintem az FIA-nak foglalkoznia kell.

 

Ezután Horner újabb kellemetlen szcenáriót vázolt fel, úgy véli, a csapatok felére büntetés várhat az idény vége felé, mivel túllépik a megszabott határértéket.

– Legalább az istállók fele meg fogja szegni a szabályokat, ha nem lépnek közbe. Nem szeretnénk, hogy emiatt a világbajnoki címekről a bíróság döntsön, esetleg az FIA Párizsban. Hat hónapunk van rá, hogy megtaláljuk a megoldást, de már most lépéseket kell tennünk az ügyben – jelentette ki.

A 48 éves csapatfőnök hozzátette, ha elharapózik a helyzet, a csapatok tömeges elbocsátásokba kezdhetnek.

– Azt hiszem, hogy az élcsapatoknak kétszáz, háromszáz embertől kellene megválniuk, ha megpróbálják betartani a szabályokat. Ez így rendben van? Problémát jelent az is, hogy ha most a költségsapka csúfos kudarc lesz, akkor talán örökre lemondanak róla. Választ kell találnunk erre a kérdésre. Senki sem tudta előre megjósolni, hogy ez lesz. A pandémia alatt 35 millió dollárral csökkentették a limitet, de senki sem tudhatta akkor, hogy milyen problémák lesznek belőle.

 

Borítókép: Christian Horner az Azeri Nagydíjon (Fotó: Hamad I. Mohammed/POOL/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.