Közélet

Újabb két britet ítélhetnek halálra az oroszok

A két férfit Ukrajnában ejtették foglyul, társaikhoz hasonlóan a legrosszabbra számíthatnak.

Két újabb brit állampolgárságú férfit készül halálra ítélni az orosz vezetésű szakadár állam, a Donyecki Népköztársaság bírósága. A Guardian című brit lap értesülései szerint Andrew Hill és Dylan Healy is az ukrán hadsereg kötelékében szolgált, a donyecki régióban kerültek fogságba, most terrorizmussal vádolják őket. 

Halálra ítélték a Mariupolban elfogott brit és marokkói katonákat

A tárgyalásra a szakadár „népköztársaság” területén került sor.

Mint ismert: néhány hete két brit és egy marokkói állampolgárságú férfit már halálra ítéltek ugyanezen bűnök miatt a szakadár államban. Egyelőre viszont egyik ítéletet sem hajtották végre, vagyis könnyen lehet, hogy arról van szó: Moszkva ezzel csak üzenni akar Londonnak. 

DPR Russia Ukraine Military Operation Azovstal

Fotó: Sputnik via AFP

Andrew Hillt egyébként már többször bemutatták az orosz nyelvű tévékben, legutóbb néhány hete azzal a címmel került képernyőre, hogy „kivégzés előtt”. Ezen a felvételen olvasták fel az ellene felhozott vádakat. Hill még áprilisban került fogságba, azután készült róla egy videó, amely alapján kiderült, a férfi súlyosan megsérült. Azóta keveset tudni állapotáról. 

Van esély az azovsztali foglyok szabadulására

Az ukrán belügyminiszter közölte, hogy kapcsolatban vannak az acélmű elfogott védőivel.

A másik halálraítélt férfi, Dylan Healy humanitárius munkát végzett önkéntes segítőként Ukrajnában, amikor elfogták őt és társát. A következő hetekben várhatóan még több hasonló, látványos bírósági perre lehet számítani, mert hamarosan kezdődnek az azovsztali védők tárgyalásai is. 

 

halálos ítélet Donyecki Népköztársaság háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek