A Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán. Az előkészítés részeként a minisztérium szakértői megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) és a Bankszövetség szakértőinek bevonásával, valamint több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel jelentette be a szaktárca közleményben.

20220930 Budapest Mathias Corvinus Collegium  MCC  által szervezett konferencia Fotó: Móricz Sabján Simon MOR  Világgazdaság  VGA képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter  20220930 Budapest 
Mathias Corvinus Collegium  MCC  által szervezett konferencia 

Fotó: Móricz Sabján Simon MOR  Világgazdaság  VG

A képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mabisz konferenciáján tavaly novemberben beszélt arról, hogy nem elégedett a biztosítási piac jelenlegi helyzetével, ezért ígéretet tett arra, hogy lesznek szabályozói változások. 

A közlemény szerint a kidolgozás alatt álló szabályozástervezet elsősorban négy irányt jelöl meg a fogyasztók védelme
és a verseny fokozása érdekében:

  1. A jelzáloghitelekkel egyidejűleg megkötött lakásbiztosítások esetén cél, hogy a hitelintézetek ügyintézője tájékoztassa az ügyfelet a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) kalkulátor vonatkozásában úgy, hogy a fogyasztó – az MFO által biztosított – piaci képet kapjon az elérhető lakásbiztosítások tekintetében és lehetősége nyíljon igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket a honlap által nyújtott lehetőségen keresztül.
  2. A hitelintézetnél való fogyasztói hitelszerződés megkötése tekintetében új elemként jelenhetne meg, hogy a Teljes Hiteldíjmutató (THM) maximumának meghatározásakor a biztosítás díjat beszámítanák. 
  3. A már megkötött lakásbiztosítások tekintetében cél egy olyan kommunikációs és átkötési kampány bevezetése, amely lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok mentén költségmentesen átszerződhessenek egy a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukcióra. 
  4. A verseny fokozásához célul tűzi ki a tervezet, hogy a lakásbiztosítások tekintetében jutalékplafont vezessenek be, amely a fogyasztók részére biztosít egy kedvező ár-érték arányt képviselő biztosítási terméket.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól végső soron azt várja, hogy az ügyfelek érdekei mentén jelentősen nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé számukra

– olvasható a tárca közleményében.

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán - itt vannak a részletek

Megjelent a lakásbiztosításokról szóló jogszabály módosítása a Magyar Közlönyben.