Közélet

Az oroszok fővárost csináltak Melitopolból – a britek szerint ez egyenlő a feladással

A brit védelmi hivatal szerint azzal, hogy a soha be nem vett Zaporizzsja megye székhelyét egy másik településre teszik át, beismerik, hogy a város bevételére nem képesek.

Melitopolt tették meg az oroszok Zaporizzsja megye fővárosának, amely a brit védelmi minisztérium szerint egyet jelent a feladással.

Fotó: AFP

A britek szerint azzal, hogy a soha be nem vett Zaporizzsja megye székhelyét egy másik településre teszik át, beismerik, hogy a város bevételére nem képesek, és alternatív módot kell keressenek az igazgatás kiépítésére.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint Zaporizzsja város bevételének a feladása azt is jelenti, hogy az oroszok több nagy kaliberű katonai célpont elfoglalására sem lesznek képesek, amelyek bevételére a közeljövőben készültek volna. 

Hozzáteszik: Zaporizzsja városát közel 700 ezren lakják, a jelenlegi frontvonaltól mintegy 35 kilométerre található, és az orosz erők soha nem voltak képesek elfoglalni azt.

A megye azért kiemelt fontosságú az oroszok szempontjából, mert Zaporizzsja egy volt a négy olyan terület közül, amelynek orosz annexióját az időközben háborús bűnök gyanúja miatt nemzetközi elfogatóparancs hatálya alá eső Putyin tavaly szeptember végén bejelentette.

 

orosz-ukrán háború Melitopol Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek