Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij bekeményít: nem tud kivergődni saját csapdájából a finn miniszterelnök

Sanna Marin meggondolatlanul igért vadászgépeket Ukrajnának. Bár a finn miniszterelnök szívesen elfelejtené a témát, Kijev már tartja a markát.

Ukrajna azzal a hivatalos kéréssel fordult Finnországhoz, hogy az északi ország, az Egyesült Államok és Ukrajna háromoldalú megbeszéléseket folytasson a finn vadászrepülőgépek átadásáról Kijevnek – adta hírül a finn Helsingin Sanomat (HS) hírportál.

Sanna Marin, Volodimir Zelenszkij, finn, ukrán, Finnország, Ukrajna, Kijev, Helsinki
Volodimir Zelenszkij bekeményít, Sanna Marin finn miniszterelnök nem tud kivergődni saját csapdájából.
Fotó: AFP

A kérés azt követően futott be Helsinkibe, hogy Sanna Marin az ukrán fővárosban tett március eleji látogatásán váratlan bejelentést tett arról, hogy Finnország átadja FA–18 Hornet típusú vadászrepülőgépeit Ukrajnának.

A probléma ezzel kapcsolatban az, hogy a kormányfő korábban nem egyeztetett erről senkivel, így a védelmi tárcával és a hadsereg vezetésével sem.

A HS információi szerint Ukrajna más, vadászrepülőgépekkel rendelkező uniós országokkal is folytat hasonló egyeztetéseket.

A finn hadsereg Hornet gépei szolgálati idejük végéhez közelednek, és Helsinki az új amerikai F–35-ös vadászgépekkel váltja le őket. Az FA–18-asok első csoportját legkorábban két-három év múlva tudnák kivonni a forgalomból.

Az ukrán kéréshez azért kell háromoldalú egyeztetést folytatni, mivel az amerikai vadászgépek átadásához Washington jóváhagyására is szükség van. Joe Biden amerikai elnök a kongresszusban korábban arról beszélt, hogy Ukrajnának jelenleg nincs szüksége vadászgépekre, ha Amerika adna Kijevnek, az a háború eszkalálódásához vezethet.

Korábban Olaf Scholz német kancellár elzárkózott a vadászgépek bevetésétől. Emmanuel Macron francia elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök ugyan nem tartja kizártnak, hogy országuk vadászgépeket ad Kijevnek, de egyelőre nem adtak zöld utat ennek.

A NATO-ba igyekvő Finnország kormányfőjének kijelentése nem csak belföldön kavart nagy vihart. Utólag már Sanna Marin is igyekszik finomítani szavait, és kerülni a vadászrepülők témáját.

Nem tettünk ígéretet. De elmondtam, hogy mi a helyzet, és hogy folyamatban van az új vadászgépek beszerzése. Akkor is elmondtam, hogy ez egy olyan beszélgetés, amelyre később Finnországban kerülhet sor

– nyilatkozta utólag a kormányfő.

A HS megpróbálta megszólaltatni a témában Sanna Marint, a miniszterelnök azonban nem kíván interjút adni ebben az ügyben.

Egyelőre csak Finnország NATO-csatlakozásáról szavaznak a kormánypártok

Március 27-re előrehozzák a szavazást a kormánypártok Finnország NATO-csatlakozásáról, amelyen egységesen fognak voksolni – jelentette be közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, aki jelezte: Svédországról csak később fognak dönteni.

A vadászgépek átadásának ötlete azért okozott ekkora belpolitikai galibát, mivel Finnországnak a 62-64 darab, 1995 és 2000 között beszerzett Hornet a jelenlegi teljes légiflottája. Az amerikai F-35-ösök pedig egy ideig még nem érkeznek meg, így

a gépek Ukrajnának adása esetén az Oroszországgal szomszédos ország katonai repülőgépek nélkül maradna.

Függetlenül attól, hogy érkeznek-e finn gépek, vagy nem, Ukrajna nem marad vadászgépek nélkül, Szlovákia és Lengyelország ugyanis korábban már bejelentette, hogy MIG-vadászgépeket szállít Kijevnek.

 

vadászgép Sanna Marin Ukrajna Finnország Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek