2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Zavargások Koszovóban: magyar katonák is megsérültek az összecsapásokban

Több mint 20 magyar békefenntartó megsebesült az észak-koszovói zavargásokban, heten súlyosan. A KFOR-katonákat azért vetették be, mert több településen is összecsaptak a szerbek, és az albán fegyveres erők. Belgrád utasítására a szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon.

  • Zavargások Koszovóban: magyar katonák is megsérültek az összecsapásokban

25 KFOR-katona sérült meg, közülük húsz magyar! A Honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint heten vannak súlyos állapotban, de állapotuk stabil. A sérült magyar katonákért speciális mentőrepülőgép indult.

A zavargások pénteken kezdődtek. Helyi szerbek nem akarták beengedni hivatalukba az új polgármestereket. Azon bőszültek fel, hogy a választásokon volt olyan albán politikus, akit a szerbek bojkottja miatt 3,5 százalékos részvétel mellett választottak meg. Azaz a többségében szerbek lakta településeken muszlim albánok viselik majd a tisztségeket.

Szerb tüntetők kisebb csoportja gyakorlatilag megostromolta az észak-koszovói Zvecsánban a városházát. A demonstrálók nem akarták beengedni az albán származású tisztviselőket. A rendőrség és a katonaság lépett közbe.

A hatóság emberei és a tiltakozók másik 2 településen is egymásnak feszültek. Ezért, elővigyázatosságból mozgósították a KFOR egységeit.

 A KFOR-egységek könnygázt és sokkológránátokat vetett be a szerbek ellen az oszlatás során. A koszovói rendőrök lőttek is a demonstrálókra, akik kövekkel és üvegekkel dobálták meg a hatóság embereit és a békefenntartókat.

Belgrád szerint az eseményekkel egy időben a szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon, de nem indult meg Mitrovica irányába.

Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában, a KFOR-ban - írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter beszámolója szerint, tömeg-oszlatási feladatokra vetették be a Magyar Honvédség NATO békefenntartó katonáit, a koszovói Zvecsán településen. Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek. A jelenlegi információk szerint köztük több mint 20 magyar katona, ebből 7 fő súlyosan, de állapotuk stabil.

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!