Magyar gazdaság

Brutális mértékben drágul a lángos

A Dagály strandon csúcsra ért a lángosinfláció.

A sajtos-tejfölös lángos árának változását évek óta követi a Vakmajom blog a Dagály strandon. Természetesen ez nem reprezentatív, mindössze egyelemű minta, ám éves szinten 41 százalékos drágulásról árulkodik. A népszerű strandon ugyanis idén már 2400 forintot kell fizetni egy sajtos-tejfölös lángosért, miután tavaly még 1700 forintért kaphattuk meg ugyanezt.

A 2400 forintos ár azonban még mindig alacsonyabb, mint amennyibe a sajtos-tejfölös lángos a városligeti majálison került, ahol ugyanezért 2500 forintot is elkértek, míg a Balaton partján idén 1600 forint felett lehet a termék ára. 

20230428 Szolnok Lángos körkép.  Donkó Krisztián helyi lángos sütő  mutatja meg a tökéletes lángosait.Fotó: Nagy Balázs NB  Új Néplap  UN
Fotó: Nagy Balázs / Új Néplap

Noha Vakmajom posztja szerint adatai megbízhatóbbak, mint a KSH, olyan nagy különbség a hivatalos adatokkal szemben sincs, hiszen a legfrissebb, áprilisi adatok szerint a házon kívüli étkezés 33,5 százalékkal drágult egy év alatt, míg a sajtos-tejfölös lángos összetevőit tartalmazó kategóriák is hasonló tartományban mozognak. A tej, tejtermék, tojás 52,7 százalékkal, a cereáliák, édességek 47,9 százalékkal, a zsiradékok 28,9 százalékkal kerültek többe áprilisban mint tavaly.

 

Balaton Dagály strand lángos
Kapcsolódó cikkek