2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Kim Dzsong Un húga nagyon elégedetlen az ENSZ BT ülése miatt

Igazságtalan, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülést hívott össze a sikertelen észak-koreai kémműhold indítás miatt - jelentette ki az észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jo Dzsong. Szavait a KCNA állami hírügynökség idézte vasárnap.

  • Kim Dzsong Un húga nagyon elégedetlen az ENSZ BT ülése miatt

Észak-Korea május 31-én tett kísérletet arra, hogy felbocsásson egy kémműholdat az űrbe, de az eszközt szállító hordozórakéta a Sárga-tengerbe zuhant. Az eset riadalmat és heves bírálatokat váltott ki Dél-Koreában és Japánban.

Mindkét ország arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea lépése ellentétes azokkal az ENSZ BT határozatokkal, amelyek tiltják számára, hogy kísérleteket hajtson végre bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétával. Ezek a fegyverek ugyanis ugyanazon a technológián alapulnak, mint az űrrakéták.

Kim Jo Dzsong azt mondta: "Nagyon elégedetlen vagyok azzal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ilyen gyakran kéri számon a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságon, amiért szuverén nemzetként gyakorolja jogait". Egyben bírálta azt is, hogy az ülést az "Egyesült Államok kérésére" hívták össze. Kijelentette, hogy a Biztonsági Tanács Washington "politikai mellékágaként" működik, és beavatkozik országa belügyeibe.

Kim Jo Dzsong hangsúlyozta, hogy országa szeretné megismételni azokat a műholdindításokat, amelyeket Phenjan stratégiai prioritásnak tekint a térségben lévő amerikai katonai jelenléttel szemben.

Észak-Korea "továbbra is proaktív intézkedéseket fog tenni, hogy szuverén nemzetként gyakorolja minden törvényes jogát, beleértve a katonai felderítő műholdak indításának jogát" - jelentette ki.

Elemzők azonban rámutatnak arra, hogy jelentős technológiai különbség van az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) kifejlesztése és felbocsátása, valamint egy rakéta űrbe juttatása között. Arra is figyelmeztettek, meg kell akadályozni, hogy az észak-koreai rezsim műholdakat telepítsen a világűrbe, mert ez megkönnyítené számára az amerikai és dél-koreai erők célba vételét.

Borítókép: Jorge Silva/Bloomberg (Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony duzzog, de Ceglédi helyretette

Karácsony duzzog, de Ceglédi helyretette

Kedden reggel bejelentette indulását a főpolgármester-választáson Vitézy Dávid. A hírre Karácsony Gergely azonnal reagált. Mint a főpolgármester írta, „a szabad Budapest a menekülőket befogadja, a betolakodókat legyőzi”.
Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

Íme, a Magyar Péter mögött álló „életművész” vállalkozó

A politikusi babérokra törő Magyar Péter barátja saját bevallása szerint életművész, aki egy igazi aranyifjú életét éli, síeléssel, vitorlázással, drága külföldi luxusutakkal - írta a Metropol. A lap hozzáteszi, a férfi életmódja nagyon hasonlít a sokszoros milliárdos Mártha Imre fővárosi cégvezérére.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!