2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Lázár János: Építeni jöttem és nem rombolni

Csütörtök délután zajlik Lázár János miniszterjelölt meghallgatása a Gazdasági Bizottság előtt.

  • Lázár János: Építeni jöttem és nem rombolni

Nyitókép: Lázár János Facebook-oldala

Lázár Jánost építési és beruházási miniszterjelöltként áll a bizottság előtt. Mint mondta, országépítési minisztérium létrehozására kérte fel őt a miniszterelnök, amely, mint mondta, az egyetlen új minisztérium a kormányban.

Lázár bemutatta csapatát:

  • Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és politikai államtitkár.
  • Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Komrányhivatal vezetője lesz a minisztérium közigazgatási államtitkára.
  • Nagy Bálint beruházásokért felel.
  • Lánszki Regő pedig az építésügyért felel.
  • Lázár János csapatának tagja Kozma Dávid és Krakkó Ákos.

„Célom, hogy létrejöjjön egy olyan rendszer és szervezet, amely segíti az építkezést. A cél, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, megvalósuljon a felzárkózás” – mondta.

Mint mondta, 2010 és 2022 között 23,5 ezer milliárd állami beruházás valósult meg Magyarországon. Ennek 80%-a infrastrukturális beruházás, és ennek fele közúti beruházás – részletezte Lázár János, aki szerint ezzel nem lehetünk elégedettek.

Látjuk már Ausztria hátát, de nem tudjuk beérni őket

– fejtette ki. A következő 10 év fontos ebből a szempontból, megvan hozzá a politikai stabilitás. 2024-2026-tól újra felívelő szakaszba ér Európa, ez pedig új esélyeket ad az országnak. Ha gazdasági nehézségekkel szembesül az ország, akkor nehezebb lesz az építkezések terén is – mondta a jelölt, aki megnyugtatta a budapestieket és a főváros vezetését is. Ennek kapcsán ugyanis úgy fogalmazott, hogy „a város híve, nem Budapest kap kevesebbet, hanem a vidék többet”. Leszögezte ugyanakkor, hogy ő egy vidéki képviselő, ezért Magyarország aranytartalékát a vidékben látja.

Célok

Lázár János célként tűzte ki, először is, hogy Magyarország „válságálló állapotban kerüljön ki” a háború után. A minisztérium célja továbbá, hogy hatékonyabbá tegye a beruházások előtti útvonalat. A célok között említette, hogy az ország képe ne legyen rosszabb, mint Ausztriáé.

„Amikor ugyanis valaki Németországból Ausztriába utazik, nem érzékel különbséget az infrastruktúrában, például az utak minőségében, az infrastrukturális szolgáltatásokban, a fű magasságában, a kátyúk számába. Ez viszont nincs így ha valaki Magyarországra jön Ausztria felől. Az én dolgom ennek a különbségnek az eltüntetése a következő 10 évben” – fogalmazott.

Lázár János elmondása szerint mérnöki nyugalommal tervezi felállítani az új minisztériumot.

A célja továbbá, hogy mindent magyar építészek tervezzenek és mindent magyar vállalatok építsenek.

Engem ugyanis Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel és nem másra”

– hangoztatta. 

A következő feladatok

A meghallgatáson Lázár János felsorolta azt a néhány feladatot is, ami a következő hetekben vár a minisztériumra:

10 ezer milliárd forint beruházás van folyamatban. Ezeket számba kell venni. Ez átlátható legyen - ez a cél. Párhuzamos struktúrák vannak szerinte. Erre javaslatot fog tenni. Minisztériumok, állami ügynökségek és állami társaságok vezetik ezeket a beruházásokat egyszerre. Számba kell venni, mire van szerződés, de még nem haladt, mire van szerződés és forrás is, és mi az, ami már elkezdődött, de valamilyen akadály van előtte. Adott esetben felül kell vizsgálni bizonyos beruházásokat - vetítette előre.

Egyeztetéseket kezd kamarákkal (építész, mérnöki), szakszervezetekkel, a VOSZ-szal, MKIK-val, és a gyáriparosok szövetségével is. A Fővárosi Önkormányzattal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével és az építőiparban foglalkoztatottak szakszervezeteivel.

Ha megtörtént a helyzet felmérése, akkor javaslatot kell tenni a jövő évi beruházásokra és javaslatot szeretnék tenni a szeptemberi időszakra egy új állami beruházási kerettörvény létrehozására. Amit ezek után fogunk elkezdeni beruházások, újra kell gondolni, hogyan valósítjuk meg. Indokoltság, okság és fenntarthatóság - említette meg a szempontokat. Itt nemcsak a zöld szempontokra gondol a miniszterjelölt. Például mennyibe kerül fenntartani egy iskolát.

Tervezés és előkészítés megváltoztatása. Törvény tiltsa meg, hogy a tervezést elvigye a kivitelezés - jelezte határozottan. Szerinte most sok esetben a kivitelező végzi a tervezési munkákat, ami szerinte nem helyes. Kimunkált kiviteli tervekre van szükség minden munka megkezdése előtt.

Új struktúrára tesz javaslatot Lázár János a beruházások lebonyolítása tekintetében. Minisztériumi beruházási modellt hoz létre a jelölt, erre felhatalmazást kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől. Itt megjegyezte, hogy a mélyépítéseket jelenleg a NIF zrt-n keresztül vezényli le az állam (ide sorolható az útépítés és vasútépítés), a magas építéseket a beruházási ügynökség, BMSK valósítja meg, míg a vizes beruházásokat önálló és kiszervezett cégeken és cégbirodalmakon keresztül valósítja meg az állam. A cél itt, hogy a minisztérium alá rendeljük ezeket a beruházásokat. A képviselők ellenőrzési jogköre is helyreáll ezáltal szerinte.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!