Az ellenzéki Munkáspárt alakíthat kormányt Ausztráliában

2022. május 21. 17:01

Vereséget szenvedett a Scott Morrison ausztrál kormányfő vezette koalíció, csaknem egy évtized után a baloldal alakíthat kormányt.

2022. május 21. 17:01
null

A szombati választásokat követően vereséget szenvedett a Scott Morrison ausztrál kormányfő vezette koalíció, és csaknem egy évtized után a balközép Munkáspárt alakíthat kormányt. Morrison beismerte vereségét, Anthony Albanese munkáspárti vezető pedig kijelentette, hogy megnyerték a választást. A részleges választási eredmények alapján a Morrison vezette liberális-nemzeti pártszövetség elsősorban Nyugat-Ausztráliában, főként a sűrűn lakott városi körzetekben szerepelt rosszul. 

Ma este beszéltem az ellenzék vezetőjével, a leendő miniszterelnökkel, Anthony Albanese-zel. Gratuláltan neki a ma esti választási győzelméhez”

– mondta Morrisson, aki a vereség után leköszönt a Liberális Párt éléről. 

Az ABC televízió által a szavazatok felének feldolgozása után közzétett előrejelzése szerint a Munkáspártnak lesz a legtöbb mandátuma a képviselőházban. Az eddig megszerzett 72 mandátum birtokában azonban még nem bizonyos, hogy sikerül az abszolút többséghez szükséges 76 képviselői helyre szert tennie, amely elegendő lenne ahhoz, hogy koalíciós partner nélkül alakítson kormányt.  Mintegy 17,2 millió szavazót szólítottak az urnákhoz. Ausztráliában a választási részvétel kötelező, és a parlament 151 tagját 3 évre választják. A szenátus 76 tagja közül negyvenet szintén most választottak meg hat évre. A koronavírus-járvány miatt telefonon és levélben is lehetett szavazni.

A súlyos természeti katasztrófák és a koronavírus-világjárvány jellemezte három év után az ausztrálok szokatlanul nagy számban szavaztak a környezetvédő kisebb pártok jelöltjeire. Függetlenek és a Zöld párt több, a korábban hagyományosan a konzervatívokra szavazó városi választókerületben is nyerésre állnak. 

A Munkáspárt több pénzügyi segítséget, a minimálbér emelését és erős szociális hálót ígért, miközben Ausztráliában 2001 óta most a legmagasabb az infláció, és szárnyalnak az ingatlanárak. Külpolitikai téren csendes-óceáni védelmi iskola létrehozását ígérte, ahol a szomszédos országok hadseregeit képeznék válaszul Kína térnyerésével szemben. Az éghajlatváltozás elleni fellépés is szerepelt a választási ígéretek között: 2050-re 43 százalékkal szeretnék csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

(MTI)

Nyitókép: Wendell Teodoro / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. május 21. 21:14
Sok sikert Ausztráliának. Remélem szopni fognak, ahogy megérdemlik.
Box Hill
2022. május 21. 20:27
Nincs ezzel az Ausztrál Munkás Párttal semmi baj. Szociáldemokraták a klasszikus értelemben. Majd elköltik az összes pénzt, aztán visszajön a Liberális-Nemzeti pártok koalíciója, hogy újra feltöltse a költségvetést.
Reaktor71
2022. május 21. 19:58
Majd Ausztráliában az emberek vegánok lesznek, együtt legelnek a kengurukkal akikkel közösülni fognak. Buzi/transz/leszbi fogja vezetni a traktort amivel a szója földeket művelik. Lehet mecsetet meg minareteket építeni, mert befogadják a muszlimokat. A gyerekeknek az iskolákban szivárványos egyenruhát kell hordaniuk. Mindenki meg fog baszódni. Az ég óvja az ausztrálokat. :(((
Dicsértessék
2022. május 21. 19:40
A gyarmatokon így megy. Engedelmesen követik az anyaország politikai változasait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik