Közélet

Megindultak a szakadárok Donyeck megyében: Kijevig szorítanák vissza az ukránokat

Luhanszk megye elfoglalása után a Donyeck-medencére helyeződik át a háború fő frontja.

Gyors csapategyesítések után már Donyeck felé nyomulnak a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok katonai egységei. Miután a hét végén Liszicsanszkot is bevették az orosz hadsereggel megtámogatott erők, immár teljes egészében Donyeck-megyére koncentrálhatnak. Várhatóan ide helyeződik át a háború fő frontja. 

BBC: Szinte biztos, hogy az oroszok tovább fognak nyomulni

A portál azt a kérdést feszegeti, hogyan változhattak Putyin tervei a luhanszki régió megszerzése után.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Donyecki Népköztársaság vezetőjére, Gyenisz Pusilinre hivatkozva írt az előrenyomulásról. A Reuters hírügynökség szerint az oroszok hamarosan az egész Donbaszt elfoglalhatják, amellyel kvázi a „speciális hadművelet” legfőbb célkitűzése teljesülne. 

8227673 30.06.2022 Cadets of Academy of Internal Affairs Ministry of the Donetsk People's Republic stand at a graduation ceremony as Russia's military operation in Ukraine continues, in the port city of Mariupol, Donetsk People's Republic. Sergey Baturin / Sputnik (Photo by Sergey Baturin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Szergej Baturin / Szputnyik via AFP

Ez azonban nem lesz könnyű, mert annak ellenére, hogy a luhanszki rész már orosz kézen van, a donyecki régió 45 százaléka még mindig ukrán fennhatóság alatt van. A szakértők szerint Szlavjanszk városánál hasonlóan elhúzódó és véres összecsapásra lehet számítani, mint amilyen Szeverodonyecknél volt. 

Közben a Luhanszki Népköztársaság milíciájának egyik vezetője a RIA hírügynökség szerint arról beszélt, hogy az ukrán hadsereget egészen Kijevig kellene visszaszorítani, mert onnan már nem fenyegetnék a rakétáikkal és tüzérségi ágyúikkal az oroszok lakta területeket. 

 

 

háború Ukrajna Oroszország Luhanszk Donyeck Donbasz
Kapcsolódó cikkek