A dicsőséges éremtáblázat és ami mögötte van

Négy arany-, egy ezüst- és hat bronzéremmel Magyarország Spanyolország mögött a második helyen végzett a kanadai Darmouthban vasárnap véget ért kajak-kenu világbajnokság éremtábláján, ami azt üzeni, minden a legnagyobb rendben, sikersportágunk továbbra is a legszűkebb nemzetközi elitbe tartozik. Az ötkarikás számokra szűkítve már nem ennyire fényes a mérleg: két arany és egy bronz, ami lényegesen elmarad a tokiói teljesítménytől (3-2-1), ráadásul a tíz számból négyben nem volt magyar döntős. Kopasz Bálint állócsillag, a kenus Bragato Giada és Nagy Bianka berobbant a legjobbak közé – a többség azonban elmaradt a várakozástól.

2022. 08. 08. 6:12
null
Fotó: Balint_Vekassy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kajak-kenu világbajnokságoknak évtizedek óta nehezen kezelhető velejárója, hogy a döntőket – idén a vegyes egységekével együtt szám szerint harmincnégyet! – egyetlen hétvége, két nap leforgása alatt bonyolítják le. Valósággal rázúdul a rengeteg eredmény az emberekre, még a sportágban járatos érdeklődők is nehezen követik az eseményeket, hát még az általános sportkedvelők. Néhány éven át kísérleteztek a program legalább három napra való széthúzásával, ám rövid távon nyilván a tömörségben érdekelt tévétársaságok diktálnak. Hosszú távon ez azonban nem szolgálja a sportág érdekét, a nemzetközi szövetség (ICF) mégsem képes változtatni eme gyakorlaton.

A kavalkádban éppen ezért az értékeléskor érdemes az olimpiai futamokra szűkíteni az óriási halmazt. Párizsra gondolva az eddigi tizenkettővel szemben ez már csupán tíz versenyszám. 

  • Férfi kajak (3): K-1 1000 méter, K-2 és K-4 500
  • Női kajak (3): K-1, K2 és K-4 500
  • Férfi kenu (2): C-1 1000 és C-2 500
  • Női kenu (2): C-1 200 és C-2 500.

Ezek közül egyet nem is annyira önkényesen kiemelhetünk. A férfi kajak egyes ezer méter egyértelműen a legnagyobb presztízsű szám, ráadásul – a C-1 1000 mellett – a kezdetek, tehát az 1936-os berlini olimpia óta mindig szerepelt az ötkarikás programban. Hatalmas teljesítmény, hogy e királyinak versenynek jelenleg magyar egyeduralkodója van. Kopasz Bálint 2019-ben hazai pályán, Szegeden lett először világbajnok, majd 2021-ben megnyerte az olimpiát is. Utána, szeptemberben a koppenhágai vb-n csak második lett nagy riválisa, a portugál Fernando Pimenta mögött, de Kanadában visszaszerezte a trónt. Pedig, miként elmondta, a körülmények nem kedveztek neki.

Kopasz Kanadában igazi bravúrként másik olimpiai számban, K-2 500-on is győzött Nádas Bencével. A duó tavaly Tokióban ezer méteren volt negyedik, most ötszázon nyert, ami után nem is kérdéses, van értelme a közös folytatásnak.

Párizsra gondolva miatt nincs okunk aggódni.

Női kenu kipipálva

Kopasz Bálint – és persze Nádas Bence – mellett Bragato Giada és Nagy Bianka teljesítményét muszáj kiemelni. (Előbbi olasz  hangzású neve nem véletlen, az édesapja olasz, az édesanyja magyar, Tiszaújvárosban nevelkedett és ott is sportol.) A két kenus a világbajnokságig idehaza is kevésbé volt ismert. Egyrészt a női kenura, noha immár teljes mértékben egyenjogúsították a férfival, még mindig kevesebb figyelem jut, mint a másik három szakágra, másrészt az elmúlt években itthon Balla Virág és Takács Kincső uralta a mezőnyt. A 2019-ben világbajnoki ezüstérmes duó Tokióban csak ötödik lett, ami már önmagában a lendületük megtorpanásáról árulkodott, az idei első válogatón aztán Bragato Giada és Nagy Bianka legyőzte Ballát és Takácsot, akik ezután úgy döntöttek, külön utakon folytatják.

A két 21 éves tehetség a világbajnokságon bizonyította, hogy a nemzetközi mezőnyben is számolni kell velük. A párosban szerzett két bronzérem közül természetesen az ötszázon elért az értékesebb, hiszen az olimpiai szám. Majd a négyessel hoztak egy harmadik bronzot is. Ha továbbra is egyenletes marad a fejlődésük, a párizsi olimpián minimum a dobogóra esélyesként indulnak.

Tíz olimpiai számból csak hat magyar döntős

A sikerek felidézése után muszáj kitérni a kevésbé örömteli eredményekre.

Mindenképpen csalódás, hogy a jelzett tíz olimpiai szám közül négyben – női C-1 200, férfi C-1 1000, női K-2 500, férfi K-4 500 – a magyarok nem jutottak be a döntőbe.

Férfikenuban Adolf Balázs betlije valahol érthetetlen, hiszen a tavalyi vb-n szerzett bronzérme után joggal hihettük, hogy a legjobbak közé tartozik, reméljük, sikerül megtalálni a mostani gyengébb szereplés okát. A 22 éves kenus címvédőként 5000 méteren sem tudott dobogóra állni, ami ugyancsak arra utal, valahol elcsúszott a felkészülése.

Női kajakban sokadszorra is szót kell ejteni arról, hogy a Tokióban aranyérmes négyes valamennyi tagja (Kozák Danuta, Kárász Anna, Bodonyi Dóra) kihagyja 2022-t. Nos, az őket követő generáció még nem ért be a nemzetközi mezőnybe, bár vegyes a kép.

K-1 500-on Rendessy Eszter ugyan csak hetedik lett, de a Tokióban háromszoros olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington Dartmouthban is kiemelkedett a mezőnyből, Rendessy végig harcban volt a dobogóért, kevéssel maradt le a másodiktól. A tehetségét az ezer méteren szerzett ezüsttel igazolta.

Párosban Kiss Blanka és Lucz Anna kétszáz méteren győzött, tehát a gyorsaságuk megvan, ám egyértelműen az ötszáz méter fontosabb, ahol lemaradtak a fináléról, ami bizony kudarc.

Ebben a számban, női K-2 500-on még sohasem rendeztek világbajnoki döntőt magyar egység nélkül.

A Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra négyesről az ellenkezőjét mondhatjuk, mint Rendessy Eszterről. A kvartett ugyan bejött hatodiknak, de esélye sem volt a dobogóra, ami ebben a magyar felségvíznek számító versenyben mindenképpen csalódás. Ráadásul a lányok, akik bár még fiatalok, de nem nyeretlen kétévesek, nem panaszkodtak kisiklásra, a körülményekre, azt mondták, jó pályát eveztek.

A magyar hagyományok alapján a hatodik helyezés azonban semmiképpen sem nevezhető jó pályának.

Hogyan lesz ebből olimpiai kvóta?

Férfi kajakban is a négyes szereplése ébreszt kételyeket. A Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence összetételű egységtől minimum döntős szereplést vártak a szakemberek, aminek a kvartett azonban nem tudott megfelelni.

A négyesnek az olimpiai kvótaszerzésnél kiemelt fontosságú szerepe van, jövőre, a kvalifikációs vb-re muszáj ütőképes hajót összeállítani.

Dartmouthban összességében igazolódott az, amit eddig is tudtunk, miszerint Kopasz Bálint kivételes klasszis, berobbant továbbá a nemzetközi mezőnybe Bragato Giada és Nagy Bianka, ám az eredmények alapján

több a megoldás után kiáltó kihívás, mint a megnyugvásra okot adó siker.

Borítókép: Kopasz Bálint kivételes klasszis (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.