Magyarul beszélgetnek a kelet-ukrajnai fronton + videó

Az ukrán vezérkar Facebook-bejegyzése szerint titkosított kommunikációra is kiválóan alkalmas a magyar nyelv.

Magyar Nemzet
2022. 08. 09. 19:56
null
Mikolajiv, 2022. augusztus 9. A Szentjánosbogár nevû ukrán felderítõ egység katonái drónt mûködtetnek a dél-ukrajnai Mikolajivi területen húzódó orosz frontnál lévõ állásukból 2022. augusztus 8-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hét harckocsi elindult az irányotokba!

– Értem, készülünk. Majd a tüzérség kezd dolgozni. Isten óvja a magyarokat!

A fenti párbeszéd a magyar határtól több ezer kilométerre, minden valószínűség szerint valahol a kelet-ukrajnai fronton zajlott le. Az erről szóló videót az ukrán vezérkar osztotta meg a Facebook-oldalán. „(Titkosított kommunikáció) Az Ungvári Egyetem professzora és kárpátaljai társai a területvédelmi alakulatoktól. A kutató nem csupán a lövészárokból tart előadásokat, hanem azt is tudja, hogyan kell információt továbbítani úgy, hogy az ellenség egy szót se értsen! Együtt győzni fogunk!” – írják bejegyzésükben.

Ezzel alighanem arra utaltak, hogy a felvételen a rádiót kezelő katona a kárpátaljai Fegyir Sándor, aki már többször szerepelt a hírekben. Például azzal, hogy az Ungvári Egyetem tanáraként még a lövészárokból is órát tart diákjainak. Máskor magyar nyelven mondott köszönetet Magyarország segítségéért.

Az ungvári helytörténész és turisztikai szakember, a megyei tanács képviselőjének ereiben magyar vér is csörgedezik, de ahogy a Maszolnak adott interjúban elmondta, magát kárpátaljai ukránnak vallja. A férfi a háború első napján, önként vonult be katonának, azóta a fronton harcol. 

 

Borítókép: A Szentjánosbogár nevű ukrán felderítőegység katonái drónt működtetnek a dél-ukrajnai Mikolajivi területen húzódó orosz frontnál lévő állásukból 2022. augusztus 8-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.