2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Radar

Radar - Az egri Érseki Palota titkai (2023-02-02)

Egernek van néhány olyan kultikus épülete, ami szinte a város szimbólumává vált. Ilyen például az egyetem Líceuma, a Minaret és az Érseki Palota is. Utóbbi ma már Turisztikai Látogatóközpontként is működik, ahol számos érdekességet ismerhetnek meg az érdeklődők a kereszténység egri vonatkozásairól.

  • Radar - Az egri Érseki Palota titkai (2023-02-02)

A palotát XVI. századi épületek felhasználásával Erdődy Gábor püspök kezdte építtetni: az 1715–1732 között elkészült részeket Giovanni Battista Carlone tervezte. Az U alakú épület előtt gyönyörű díszudvar helyezkedik el. Az évszázadok alatt többször is felújították a komplexumot. Túránkat a sekrestyében kezdtük meg.

Ezt követően egy főpapi dolgozószobába nyerhettünk betekintést. Természetesen az egyházi és a világi dolgok kéz a kézben jártak. Ennek köszönhetően épült meg például az egri Bazilika is.

A palota kincstárába érve igazi ritkaságokat láthatunk. Itt olyan egyháztörténeti emlékek láthatóak, amik az egyházmegye területéről származnak és akár több száz évesek is lehetnek.

Természetesen nem minden arany ami fénylik, hiszen a tárgyak sokszor aranyozottak vagy sárgarézből készültek. Nem úgy az a palást, amit maga Mária Terézia adományozott Erdődy püspöknek.

Az egyik kis kiállítótérben értékes festmények kerültek a középpontba. A stílusok keverednek az alkotásokon, a művészek páratlan technikával festették meg a témákat. Például a pipára gyújtásnál a fényekkel való játék vagy a tavaszi olvadásnál a rétegek egymásra helyezése is különleges. Ezt követően a leghíresebb termet fedeztük fel, ahol a különböző madarakat a természetes növényvilágba helyezték el.

Több teremben is bemutatják a közösségi élet színtereit, ehhez pedig próbálták az eredeti bútorzatot restaurálni. Jellemzőek voltak a cserépkályhák. Ezeknek két típusát meg meg lehet figyelni. Az egyik nyitott volt és a tűz is meleget adott, míg a másik fajtát kívülről fűtötték. Érdekes hangulata van annak, amikor az ember az érseki magán kápolnába nyerhet betekintést. A főépület délnyugati szárnyában található kétszintes kápolna mintegy összegezve utal a palota múltjának ikonikus fejezeteire, így bemutatása nem csupán szakrális élménnyel gazdagítja a látogatókat, hanem kiemelkedő építészettörténeti jelentőséggel is bír.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Kossuth Lajos emlékezete Monokon + videó

Radar - Kossuth Lajos emlékezete Monokon + videó

Több szempontból is fontos a 2024-es esztendő a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Monokon élők számára. A település híres alakja Kossuth Lajos ugyanis 130 évvel ezelőtt hunyt el, valamint 175 éve választották kormányzó elnökké.
Radar - Komloszaurusz a múzeumban + videó

Radar - Komloszaurusz a múzeumban + videó

Komlón átadták azt a múzeum komplexumot, melyben helyet kapott a Komloszaurusz is. Ez az őslény a volt bányászváros területén élt, a szakembereknek a 40 éve talált lábnyomból sikerült rekonstruálni hogyan nézhetett ki az állat. Az épület átalakítása és a kiállítás kialakítása több mint 1 milliárd forintba került.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!