Magyar autókat rongálnak meg az osztrák parkolókban

Egyre nagyobb problémát jelent a magyar ingázók autóinak megrongálása az osztrák–magyar határátkelőhelyen. A somfalvi (Schattendorf ) parkolókban már több magyar autót is megrongáltak. A károsultak hiába jelezték a problémát a hatóságoknak, az osztrák rendőrök nem tudnak segíteni.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Új Szó Nálunk2023. 03. 29. 7:24
null
Nickelsdorf, 2020. március 17. Autósok várakoznak magyarországi belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. A magyar hatóságok az éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetõvé a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon. Magyarország március 16-án éjféltõl zárta le határait a külföldrõl érkezõ nem magyar állampolgárok elõtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben feszültség jellemzi az osztrák–magyar határátkelőhelyet. Somfalva polgármestere lezárta a magyar határhoz vezető utat. Az ingázók nem akarnak kilométereket kerülni, ezért a határon lévő parkolóban hagyják az autókat.   

Az Új Szó Nálunk cikke szerint egy-egy rongálási eset még nem feltételezne szándékosságot, azonban a lapnak hárman is beszámoltak a károkról.

A somfalvi (Schattendorf) parkolókban hagyott kocsikról leveszik a márkajelzéseiket, emellett a dísztárcsáiktól és rendszámaiktól is megfosztják az autósokat. 

Hozzátették, hogy minden nyilatkozó tud még más károsultakról is, így nyilvánvaló, hogy nem egyedi és nem véletlen a rongálás. Valaki vagy valakik rendszeresen okoznak kárt az ingázók járműveiben.  

A károsultak hiába jelezték a rongálást a hatóságoknak, az osztrák rendőrök nem tudnak segíteni. 

Somfalva polgármestere is megnehezíti az ingazók életét

Somfalva (Schattendorf) polgármestere lezárta az Ágfalva és Somfalva közötti kishatárátkelőt. A hivatalos indoklás szerint március elsejétől három hónapig tartana az út felújítása, viszont már az első nap kiástak egy olyan gödröt, ami teljesen ellehetetleníti a közlekedést. Építőbrigádokat azóta sem láttak a környéken – fogalmazott az Új Szó Nálunk.

Hozzátették, hogy 

az aszfaltos utat még néhány éve uniós támogatásból építették ki, azonban a az átkelő olyan települési útra visz, ami a somfalvi önkormányzaté. 

Az eddig megkérdezett hivatalok szerint a helyhatóságnak úgy is joga van megtiltani a gépjárműforgalmat, ha ezzel uniós alapjogot, a szabad átjárást sérti, és hátráltatja az ingázók munkába járását. 

Az ágfalviak évek óta ezen az átkelőn járnak át. A lezárás miatt aláírásokat is gyűjtöttek, és petíciójukat megküldték az uniós ombudsmannak. 

Az ingázók most attól tartanak, Somfalván a parkolókat is elzárják előlük, és akkor lesznek, akiknek húsz-harminc kilométert is kerülniük kell a munkahelyük felé. A lap szerint az atrocitások fölött nem szabadna szemet hunynia egyik oldalnak sem, de jelenleg nem tudni, ki képviseli az ingázókat, ha baj van.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.