Az előrecsomagolt bolti kenyerek egyetlen szelete több, de legalább annyi sót tartalmaz, mint egy zacskó chips – írta meg a Sky News az Action on Salt kutatására hivatkozva. Felmérésük során az Egyesült Királyságban 28 cég 242 bolti, előrecsomagolt szeletelt kenyerét vizsgálták meg. Ezeket Nagy-Britannia tíz legnagyobb szupermarketében árulták. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy négyből három kenyérben több só volt, mint egy zacskó sós chipsben.

Inflation And High Grocery Prices Continue To Plague Canadians Man reads the ingredients on the package of a loaf of bread at a grocery store in Toronto, Ontario, Canada on March 11, 2023. Inflation and high grocery prices continue to plague Canadians. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A legsósabb vizsgált kenyér 100 grammonként 1,48 gramm sót tartalmazott. A skála másik végén álló termék esetében 0,51 gramm sót mértek.

A túl sok só fogyasztása megnöveli a magas vérnyomás kockázatát, ami az angliai felnőtt lakosság egyharmadát érinti.

Ha valaki megeszik néhány szeletet a kutatásban részt vevő legsósabb kenyérből, az rögtön elfogyasztotta az ajánlott napi sóbevitel ötödét. Az Action on Salt a kutatásuk eredményével alátámasztva most azt kéri a kormánytól, hogy írjon el kötelező sócsökkentést az előregyártott élelmiszerek esetben.

Túlsózták az ételt, aztán meg belehalnak

Félmillió brit bevonásával végzett kutatással mutatták ki, hogy korábban halnak meg, akik mindig megsózzák az ételeiket. A férfiaknál két évet, a nőknél másfelet vág le az élettartamból a túlzott sóbevitel. A felmérés szerint a nyugati országokban az emberek nátriumbevitelének 20 százaléka az utólag hozzáadott sóból származik.

A vizsgálatban részt vevő Hovis márkájú kenyér – amelyik a legtöbb sót tartalmazta – gyártója reagált az Action on Salt kutatási eredményeire. Közölték, hogy a cég az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkentette a termékeinek a sótartalmát, és szerintük a szakértők eredményei is azt támasztják alá, hogy a kenyereik ma már sokkal kevesebb ízesítőt tartalmaznak, mint korábban – írta meg a Sky News.

A közölt számok teljes mértékben megfelelnek a jelenlegi céljainknak

– közölte a cég. Hozzátették, hogy az Action on Salt vizsgálatai azoknál a termékeiknél mutattak ki túl sok sót, amelyek különleges alkalmakra készült, speciális kenyerek voltak.

A brit kormány korábban már előírt egy maximális sómennyiséget, ami alá a gyártóknak le kell szorítaniuk a kenyerek sótartalmát. Erre 2024-ig van idejük. Az Action on Salt szerint ezek a célok nem elegendők, és szigorítani kellene a szabályozást.

A sócsökkentés a legköltséghatékonyabb intézkedés a vérnyomás csökkentésére, valamint a haldoklók és a stroke-ban és szívbetegségben szenvedők számának visszaszorításában

– mondta az Action on Salt elnöke, Graham MacGregor. Hozzátette, hogy a gyártók feleslegesen sok sót használnak a termékeikben, amivel gyakorlatilag mérgezik a fogyasztóikat. Felszólította a kormányt, hogy lépjen fel ez ellen a gyakorlat ellen.