Szanyi Tibor: Suhajda Szilárd nem hős

2023. május 29. 12:30

A politikus szerint azok az igazi hősök, akik nincsenek a lapok címoldalán, csak mindent megtesznek az életért.

2023. május 29. 12:30
null

Szanyi Tibortól a Városi Kurír oldalán jelent meg egy írás, amelyben arról ír, hogy több ezren megmászták már a Mount Everestet, közülük több százan belehaltak a kísérletbe – idén eddig tizenketten, köztük Suhajda Szilárd is. Szanyi kiemeli: „Hősünk azonban nem hős”. Szerinte ha valaki, akkor Suhajda vérbeli profiként egészen pontosan tisztában lehetett a matematikai egyenletekkel. „Hajnal, alkony, hőfok, szél, csapadék, méterek, másodpercek, grammok, továbbá a saját testének minden adata egy-egy ismert tényező volt számára. Még arra is felkészülhetett, hogy miként módosul majd a tudata. Megszerezhetett minden információt, sporttársaktól, serpáktól, továbbá évszázadnyi leírásokból, hogy a saját tapasztalatait ne is említsük.”

Szanyi hangsúlyozza:

Szerinte nagy megértéssel vagyunk az extrém sportolók iránt, azonban „azt is tegyük a tiszteletünk körei mellé, hogy ebben a műfajban keményen léteznek a szponzori elvárások, illetve az ezeknek való megfelelési kényszer, ami éppenséggel lehet akár a mérleg gonosz nyelve is. Nem tudjuk Suhajda végső egyenletét, csak az eredményét: halál.”

Szanyi úgy fogalmaz, milliárdnyi ember teszi naponta kockára az életét. Nem csupán sportolók, hanem bányászok, buszvezetők, építőmunkások és a végtelenségig sorolhatnánk. „Ők is alkotnak, akár minden áldott nap és órában konkrét egyenleteket, amelyek megoldása – igyekezetük szerint – a biztos túlélés. Mert valaki másért is felelősséggel tartoznak.

– mondja Szanyi.

Nyitókép: Képernyőmentés

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szkeptikus fickó
2023. május 31. 14:25
Aki nős, Az mind hős.
Namond
2023. május 30. 17:54
A hős másokért, mások életéért, biztonságáért, meneküléséért tesz, az átlagosnál nagyobb erőfeszítést, önfeláldozó tettet, nem vagyonért, nem hírnévért. Pl: Másokért felelősséget vállalva megtartja az összeomló ház mestergerendáját, kiment egy fuldoklót, berohan az égő házba, három másodállást vállal családja érdekében, feladja karrier vágyait párjáért, bepereli a korrupt politikust, leleplezi az uzsorásokat és árdrágító neppereket. A kalandor megszerezhető anyagi javakért és hírnévért végez mások és saját életét, biztonságát, vagyonát veszélyeztető küldetéseket, melyekkel dicsekszik, akár saját, akár finanszírozó üzleti partnereivel osztozkodva . A rabló/bandita ugyanazt teszi mint a kalandor, de ódzkodik a hírnévtől, titkolja személyét és tetteit. Az utazó személyes kíváncsisága kielégítésére keres változást-kalandot és ismereteit büszkén adja közre. Az extrém sportoló egy drogos adrenalin függő és személyes élvezetet keres a kockázatban, melynek következménye személyes és társadalmi költsége nem érdekli akár egy LSD használót.
angyalvar
2023. május 30. 07:52
Sajnálom Szanyit. Annyit ért a hegymászáshoz, mint szöcske a harangöntéshez. Lefogadom, hogy még saját udvasán álló személydombra se ment fel. Miért kell olyan dologhoz hozzászólnia, amihez nem ért? Középiskolás koromban betegen is elmentem az iskolák közötti atlétikai versenyre, mert a 400 m-es gátfutáson nyerni akartam. Bár vezetve a mezőnyt az utolsó gáton elbuktam, de az akkor szerzett élmény egész életemben megmaradt. Ilyen a hegymászó is, aki tudja, hogy kockáztat, de a kihívás - nem a dicsőség - hajtja, erején felül is. Isten nyugasztalja Szilárdot, aki minden tiszteletet megérdemel!
BossN
2023. május 30. 07:28
Az a hibás aki egyedül, oxigén és serpák és rádióadóvevő nélkül engedte fel Szilárdot a csúcsra. Egyetlen felelős ország sem engedné honfitársait a halállal rulettezni. Így, felelőtlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik