Nemzetközi gazdaság

Az EBESZ összeomlásától tart a finn külügyminiszter

Oroszország és Fehéroroszország nem hajlandó támogatni Észtország 2024-es elnökségét. Jelenleg Észak-Macedónia vezeti az EBESZ-t.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter attól tart, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) potenciálisan összeomolhat, miután Oroszország és Fehéroroszország nem hajlandó jóváhagyni Észtország 2024-es elnöki tisztségét – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

EBESZ
Fotó: AFP

Az EBESZ elnöki tisztét éves váltásban, rotációs alapon más-más tagállam tölti be. A jelöltet az összes EBESZ-tagnak jóvá kell hagynia. A hírek szerint Oroszország és Fehéroroszország egyelőre még nem hagyta jóvá Észtország jelölését a tisztségre, azonban Tallinn nem akar lemondani a lehetőségről. Ha ez így marad, akkor a következő hónapokban a nemzetközi szervezetnek komoly válsággal kell szembenéznie.

Ha 2024-ben a szervezetnek nem lesz elnöke, és nem tudunk konszenzusra jutni ezzel kapcsolatba, akkor a jövő év lehet az az év, amikor az EBESZ mint szervezet összeomlik

– nyilatkozta a vezető finn diplomata.

Hozzáfűzte, hogy az EBESZ összeomlása még azelőtt bekövetkezhet, hogy Finnország 2025-ben menetrendszerűen átvenné a soros elnöki tisztséget.

A Die Presse osztrák lap még áprilisban beszámolt arról, hogy Ausztria kész alternatív jelöltként javasolni magát a szervezet 2024-es elnöki posztjára, amennyiben nem sikerült konszenzusra jutni Észtország elnökségével kapcsolatban.

Oroszország már jóval korábban, a 2021 végén Stockholmban tartott miniszteri találkozón elutasította Észtország jelölésének támogatását.

A jóváhagyott EBESZ-elnök egy naptári évig tölti be ezt a tisztséget. A jelölésre általában két évvel az adott jelölt hivatali idejének kezdete előtt kerül sor.

2023. január elseje óta Észak-Macedónia tölti be az elnöki pozíciót.

Az 57 országot tömörítő EBESZ a világ legnagyobb regionális biztonsági szervezete.

Cseh vezérkari főnök: lehetséges az Oroszország és a közti háború

Oroszország és az észak-atlanti szövetség közti háború, amely számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen, lehetséges – hívta fel a figyelmet Karel Rehka.

 

Oroszország Észtország EBESZ Finnország
Kapcsolódó cikkek