Pep Guardiola úgy örült a kupagyőzelemnek, mint egy óvodás + videó

Megnyerte az angol FA-kupa döntőjét a Manchester City, amely a meg nem énekelt hőse, Ilkay Gündogan duplájával 2-1-re legyőzte a városi rivális Manchester United együttesét. Pep Guardiola csapata ezzel a Premier League megnyerése után a kupát is elhódította, és megmaradt az esélye a triplázásra, az Internazionale elleni BL-döntőben teheti fel a koronát az idényére.

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 18:15
775981944
FBL-ENG-FA CUP-MAN CITY-MAN UTD Manchester City's English defender John Stones (L) celebrates with goalscorer Manchester City's German midfielder Ilkay Gundogan after the second goal during the English FA Cup final football match between Manchester City and Manchester United at Wembley stadium, in London, on June 3, 2023. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 12 másodperc telt el a döntőből, amikor máris megszerezte a vezetést a Manchester City. A sokkoló gólt lőtte. Gyakorlatilag csak annyi történt, hogy a középkezdés után hátrapasszolták a labdát a kapusnak, Stefan Ortega előre ívelt, megnyert egy fejpárbajt, ami után elől igyekezett menteni Lindelöf, így a labda a Manchester United kapujának előterébe pattant, érkezett Gündogan, és kapásból a felsőbe bombázott.

Természetesen ez volt minden idők leggyorsabb gólja az FA-kupa döntőinek történetében. Még egyszer: 12 másodperc után volt eredményes a német válogatott középpályás.

Támadásban maradt a City, ám az újabb gól nem született meg. A Manchester Unitednek nagyobb helyzete nem is volt a 33. percig, amikor kiegyenlített. Az sem egy kidolgozott akció volt, Bruno Fernandes tizenegyest értékesített, amelyet kezezése után ítélt meg a játékvezető.

A második félidő elején újabb gyors góllal jelentkezett a City és Gündogan. Ezúttal mondjuk lassúnak is nevezhetnénk Pep Guardiola játékosait, hiszen 12 másodperc helyett ezúttal hat percre volt szükségük a gólhoz. Az 51. percben egy szabadrúgásból De Bruyne ívelte a labdát a tizenhatos előterébe, ahol Gündogan kapásból lőtt, a pattogós labda pedig David De Gea kapujában kötött ki.

Így örült Guardiola a City győztes góljának:

A németnek a mesterhármas is összejöhetett volna, de később lesről talált a kapuba. Nem lett 3-1, de a City győzelme így is meglett, bár a 92. percben a United a szívbajt hozta Guardiolára is. Shaw beadása után Varane fejese a lécre pattant.

A City végül az angol bajnoki cím után az FA-kupát is elhódította, és megmaradt az esélye a triplázásra. Ehhez már „csak” a Bajnokok Ligáját kell megnyernie jövő héten az olasz Internazionale elleni döntőben.

Gündogan, a Manchester City meg nem énekelt hőse?

A City idénybeli sikereit általában Guardiolának, De Bruynének és Haalandnak tulajdonítják, de Ilkay Gündogan legalább olyan fontos sikerkovács. – Láttam néhány tweetet, amelyben azon viccelődtek, hogy Gundo olyan, mint Zidane fénykorában az utóbbi hónapokban. Az biztos, hogy néha ragyogni kell, és ő ezt rendesen megteszi az utóbbi időben – nyilatkozta még a döntő előtt a City védője, Kyle Walker, akit a Daily Mail idézett.

Gündogan kétségkívül a City egyik legfontosabb játékosa, és májusban különösen elemében van: a bajnokságban duplázott a Leeds és az Everton ellen, most pedig az FA-kupa döntőjében is. – Annyira intelligens, okos és kompetitív, gond nélkül kezeli a nyomást. Ő az egyik legjobb játékos, akit valaha edzettem, igazi klasszis – méltatta Gündogant Guardiola nemrég.

Gündogan szerződése az idény végén lejár, és állítólag a Barcelona vadászik rá.

FA-kupa, döntő:
Manchester City-Manchester United 2-1 (1-1), gólszerzők: Gündogan (1., 51.), illetve Fernandes (33., büntetőből)

Borítókép: Ilkay Gündogan volt a Manchester City hőse (Fotó: Adrian Dennis/AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.