Közélet

Az orosz–ukrán háború 470. napja – friss hírek

A Háborúkutató Intézet szerint a június 7-én készült felvételek azt mutatják, hogy a gát lerombolása okozta áradás nagyon megzavarta az orosz védelmi állásokat a Dnyipro folyó keleti partján.

Az Ukrajna déli, Herszon megyéjében található Kahovka Vízerőmű megsemmisülése jelentősen megváltoztatja az arcvonal területének földrajzi helyzetét – közölte a Háborúkutató Intézet (ISW) a legújabb frissítésében. Az agytröszt szerint a június 7-én készült felvételek azt mutatják, hogy a gát lerombolása okozta áradás nagyon megzavarta az orosz védelmi állásokat a Dnyipro folyó keleti partján, különösen az oroszok első vonalbeli pozícióikat Hola Prisztánban és Oleskijben.

Herszon, 2023. június 6.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.
MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Herszon, 2023. június 6.Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Fotó: AP

Vlagyimir Saldo, a megszállt Herszon megye kormányának az oroszok által kinevezett vezetője azt állította, hogy a gát lerombolása valójában Oroszország javára válik, mivel megnehezíti Ukrajna előrenyomulását a folyón.

„Saldo helyzetértékelése figyelmen kívül hagyja Oroszország első sorában az előkészített erődítmények elvesztését” – olvasható az ISW frissítésében. Az ISW szerint a hatalmas áradások valószínűleg arra kényszerítették az orosz csapatokat, hogy visszavonuljanak Oleskijból és Hola Prisztánból, ahol a regionális főváros, Herszon és a Dnyipro folyó nyugati partján fekvő más közeli települések ágyúzására használtak.

Az ukrán belügyminisztérium június 7-i jelentése szerint Herszon megyében 29 települést elöntött a víz, ebből 19 az ukrán ellenőrzés alatt álló területen, a másik 10 pedig a megye oroszok által megszállt részein.

Az ISW az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivőjére hivatkozva kijelentette, hogy Oroszország azóta 5–15 kilométerre helyezte át a személyzetét és a felszerelését az árvízi zónától, így az orosz erőket egyes települések tüzérségi hatótávolságán kívül helyezték el.

A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója, amely keddre virradóra szinte teljesen megsemmisült egy robbantásban. A harcoló felek egymást vádolják a támadással. Az ukrán elnök szerint a Nova Kakhovka-gátat az oroszok robbantották fel, mert tartanak a kijevi ellentámadástól. Zelenszkij azzal is vádolta az oroszokat, hogy lövik a menekülni probáló ukránokat.

Az orosz–ukrán háború előző napi híreit itt olvashatja.

 

17:46

Fittyet hány a szankciókra Oroszország

Miközben az EU a 11. szankciócsomagon dolgozik, az oroszok a háború előtti szinten szállítanak be elektronikai cikkeket, egyre hatékonyabban játsszák ki a büntetőintézkedéseket.

16:40

Sojgu: Az oroszok visszaverték az ukrán ellentámadást Zaporizzsja környékén

Az orosz felderítőegységeknek hála sikeresen visszaverték az ukrán hadsereg támadását csütörtök délelőtt az oroszok Zaporizzsja környékén – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

 

15:23

Ismét a frontra látogatott Zelenszkij

A Kahovka-gát felrobbantása után Herszon régióba utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A NATO rendkívüli ülést tart, hogy felmérje a katasztrófa következményeit és a lehetőségeket az ország újjáépítésére.

15:04

Hivatalosan is elindult az ukrán ellentámadás

Brit és ukrán források szerint is megkezdődött az ukrán erők nagyszabású hadjárata területeinek visszaszerzésére.

13:13

Kilőtték az oroszok az ukránok egyik szemét: megsemmisült egy TRML–4D radar

Megsemmisítettek az orosz erők egy ukrajnai mobil radarállomást. A német Hensoldt cég által gyártott TRML–4D az egyik legmodernebb légi figyelő eszköz. Még májusban derült ki, hogy az ukránok hat ilyet kapnak, amivel a légvédelmüket erősíthetik, hiszen ezek a mobil eszközök 250 kilométerről is kiszűrhetik a támadóeszközöket, azaz bőven adnak elég időt arra, hogy a légvédelem reagálni tudjon. 

11:47

Az orosz–szaúdi együttműködés megerősítéséről tárgyalt a koronaherceggel Putyin

Április után újra telefonon egyeztetett egymással Oroszország és Szaúd-Arábia vezetője. A két ország az OPEC+-on belül és kívül is erősítené kapcsolatait.

08:41

A gátrobbanás után elárasztott területeken már senki nem tudja, hol vannak taposóaknák

A Vörös Kereszt figyelmeztetése szerint az árvíz egy erősen elaknásított területet öntött el, potenciálisan magával ragadva több ezer életveszélyes szerkezetet. Emiatt halálos veszélyt rejt az ukrajnai áradás, amely a Nova Kahovkai gát felrobbantása után zúdult rá Herszon régióra. 

 

ISW gát lerombolás Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek