Közélet

Gátrobbantás: nemcsak az áradás a baj Ukrajnában, hanem az is, hogy a víz viszi magával a taposóaknákat

A Vöröskereszt figyelmeztetése szerint az árvíz egy erősen elaknásított területet öntött el, potenciálisan magával ragadva több ezer életveszélyes szerkezetet.

Halálos veszélyt rejt az ukrajnai áradás, amely a Nova Kahovkai gát felrobbantása után zúdult Herszon régióra. A Dnyeper folyó eddig természetes akadályt képezett az ukrán és az orosz sereg között, de mivel mindkét fél tartott a másik támadásától, a védekezés miatt erősen elaknásították a területet. Most viszont az árvíz ezeket is magával viszi – figyelmeztetett a Vöröskereszt. 

Fotó: AFP

Az aknák pedig nemcsak a katonákra veszélyesek, hanem civilekre és azokra is, akik a mentésben részt vesznek. 

Eddig nagyjából sejtettük, hol lehetnek az aknák, hová nem kell menni. Most már fogalmunk sincs. Bárhol lehetnek az ártérben

– mondta Erik Tollefsen, a Vöröskereszt egyik vezetője a BBC szerint

Az aknák a vízben is veszélyesek, hiszen bárminek nekiütközve felrobbannak, de az ár levonulása után is bárhol életet olthatnak, az iszapban meghúzódva. 

Az áradás Herszon város déli részét is elmosta, mintegy kétezer épület került víz alá. Az embereknek olyan gyorsan kellett menekülniük, hogy még a személyes tárgyaikat se nagyon tudták összegyűjteni. Több mint 40 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, közülük 17 ezren laknak ukrán, 25 ezren orosz ellenőrzés alatt álló területen. 

A gát felrobbantásával mindkét fél a másikat vádolja. 

 

vörös kereszt Ukrajna akna veszély áradás
Kapcsolódó cikkek