Majmoknak nevezte az afrikai diplomatákat a román nagykövet

Áll a bál Románia kenyai nagykövetének kijelentése miatt.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos kijelentést tett az ENSZ nairobi központjában zajló diplomáciai találkozón Románia kenyai nagykövete. A kenyanforeignpolicy.com portál beszámolója szerint több afrikai diplomata is azzal vádolta meg Dragos Viorel Tigaut, hogy egy szűkebb, kelet-európai külképviseletei vezetőkből álló társaságban színesbőrű diplomatákra utalva azt mondta: „az afrikaiak csatlakoztak hozzánk”, miután észrevettek egy fekete majmot közelünkben. Az incidens állítólag április 26-án történt. 

A román külügyminisztérium a G4Media portál megkeresésére azt közölte, hogy a nagykövetet június 8-án sürgősen hazarendelték. 

Tekintettel a Románia kenyai nagykövetének magatartása miatt kialakult helyzetre, a külügyminiszter már megkezdte az eljárást a nagykövet tisztségéből való visszahívására

− fogalmazott a tárca, amely arról is tájékoztatta a portált, hogy a megbeszélésen elhangzott megjegyzése miatt a diplomata írásban is bocsánatot kért. A minisztérium hozzátette: mélyen sajnálja a történteket, elnézést kér minden érintettől, és határozottan elutasít és elítél minden olyan magatartást, hozzáállást, amely összeegyeztethetetlen a kölcsönös tisztelettel. − Minden rasszista viselkedés vagy megjegyzés teljességgel elfogadhatatlan − fogalmazott a bukaresti tárca. 

A külügyminisztérium egyben azon reményének adott hangot, hogy  „ez az elszigetelt epizód nem érinti Románia és az afrikai kontinens országai közötti kapcsolatokat”. Ezt az álláspontot egy pénteki, a külügyi tárca székházában tartott megbeszélésen a diplomáciai stratégiákért és globális ügyekért felelős államtitkári szinten közölték Afrika bukaresti nagyköveteivel − számolt be minisztérium. 

Borítókép: Dragos Viorel Tigaut, Románia kenyai nagykövete (balra) (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.