Karácsony Gergely: Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek

Karácsony Gergely főpolgármester hosszú interjúban reagált az ellenzék 2022-es választási vereségére. Kiemelte: sokkal jobban érti a vidéki politikát, mint ellenzéki politikustársai.

2022. 05. 18. 17:14
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. április 13. Karácsony Gergely fõpolgármester felszólal a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra

– emelte ki az ellenzéki összefogásról Karácsony Gergely a VálaszOnline-nak adott interjúban, amelyben a főpolgármester kritizálta szövetségesei politikáját, többek között kiemelte, hogy az ellenzék kormányzóképessége alkalmatlan lenne egy választás megnyeréséhez, valamint nem jelentettek valódi alternatívát a Fidesz–KDNP-pártszövetséggel szemben.

…De mégis, mi a másik lehetőség? Előállt azzal valaki? Átgondolta valaki? Országos sztrájkok? Netán felgyújtjuk magunkat a Nemzeti Múzeum lépcsőjén? Mi az alternatíva? Nem nagyon látom.

– fogalmazott a főpolgármester. Szerinte megkérdőjelezhető az a politika, ami arról szól, hogy „bemenjenek-e a Parlamentbe, letegyék-e az esküt, vagy ne, csak másnap – az pont az az elitfoci, amely mélységesen nem érdekli az embereket”. Hangsúlyozta azt is, hogy jobban össze tudta volna fogni a kampányt, mint Márki-Zay, akinek a kedvéért visszalépett. Saját miniszterelnök-jelöltsége, mint mondta, elég kényszeredett volt. – Márpedig ezt nagyon kell akarni. Ez például Márki-Zay Péter esetében stimmelt. Nála meg más hiányzott – tette hozzá Karácsony.

Te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged!

– utalt a riporter Gyurcsány Ferenc szavaira, amelyben a főpolgármestert teszi felelőssé az ellenzéki miniszterelnök-jelölt alkalmatlanságáért. Erre Karácsony kifejtette: Nyilván megvan a szerepem az ellenzék lesújtó választási eredményében, de ekkora kudarcot aligha lehet egyetlen személy nyakába varrni.

Szívesen vállalom a magam részét, csak sajnos nem látom a tömött sorokat, ahol azok gyülekeznek, akik szintén vállalnák a sajátjukat

– válaszolta Karácsony Gergely a felvetésre, arra utalva, hogy az ellenzékben nem ért véget a bűnbakkeresés. Azt is elmondta az újságíró kérdésére, hogy alig várja, hogy Gyurcsány Ferenc őt is kitegye az ellenzéki vezetők listájából, ahogyan azt a választás másnapján tette Márki-Zay Péterrel.

– A világjárvány után, a kormányzati elvonások, meg a szomszédunkban dúló, az egész világra kiható háborús helyzet közepette hadd ne az legyen a legnagyobb problémám, hogy szürke kardigános politológusok hívására baloldali értelmiségiek pogácsát esznek – vélekedett a főpolgármester. Karácsony Gergely az interjúban azt mondta, hogy sokkal jobban érti a vidéki politikát, mint ellenzéki politikustársai és egyetért abban Ungár Péter és Schiffer András véleményével, miszerint emberközelibbé, életközelibbé kell tenni a politikát. Karácsony hozzátette: tény, hogy az ellenzék kormányzóképessége nagyon messze van attól, hogy Magyarországon választást nyerjen.

Sajtótájékoztatón Karácsony Gergely kiemelte, hogy évtizedek óta szerepel Budapest fejlesztési terveiben egy új északi híd építése, hisz gépjárművel és helyi közösségi közlekedéssel rövidebb, gyorsabb utazásokat tenne lehetővé a város északi területei között, illetve segítené az egykori ipari-vasúti barnamezős területek fejlesztését is. Mint kiderült, a fővárosi önkormányzat megbízásából a BKK részletes megvalósíthatósági tanulmányt készített az Aquincumi hídról, ami segít eldönteni, hogy szükséges-e egy új híd megépítése Óbuda és Újpest között, és ha igen, milyen kialakítással és kapcsolódó úthálózattal. Elhangzott az is, hogy tavaly májusban pedig a BKK társadalmi egyeztetést folytatott a kérdésben, amelyből kiderült, hogy a környéken élők mérsékelt autóforgalmat és közösségi közlekedési kapcsolattal bíró hidat tartanak kedvezőnek, mert féltik a zöldfelületet, és tartanak a zaj- és légszennyezettségtől. – Emiatt és környezetvédelmi szempontból autópálya-jellegű, nagy autóforgalmú híd nem fog épülni – hangsúlyozta Karácsony Gergely. A sajtótájékoztatón reagált a főpolgármester arra, hogy az Alkotmánybíróság (AB) elkaszálta két népszavazási kezdeményezését a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében. Szerinte az AB a Fidesz politikai elvárásait teljesítette.
Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.