Közélet

Kimerültek a kvóták, akadozik Kalinyingrád ellátása

Hiába a megállapodás, számos kvótát már átlépett az orosz exklávé a kormányzó szerint.

Hiába sikerült megállapodni az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádba áramló árukra vonatkozó uniós szankciók kivételeiről, a terület ellátása továbbra sincs biztosítva – közölte kedden Anton Alihanov, a régió kormányzója, akit az orosz sajtó idézett.

A kormányzó szerint Oroszország évente félmillió tonna árut szállíthat balti-tengeri exklávéjába, illetve onnan ki. Ugyanakkor egyes kvótákat az idei évre vonatkozóan már kimerített. Példaként említette, hogy Kalinyingrád már nem szállíthat be cementet Fehéroroszországból, bár rendszerint évente 200 ezer tonnát szerez be onnan. Nehezményezte, hogy a vas-, acél- és olajipari termékek, műtrágyák, fagyállók és faáruk tekintetében szintén csaknem kimerítették a kvótákat.

1393813520 KALVELIAI, LITHUANIA - APRIL 26: Photographs of Russia's war in Ukraine are displayed as part of an exhibition at the railway station where train from Moscow to Kaliningrad passes by on April 26, 2022 in Kalveliai, Lithuania. Russia invaded neighbouring Ukraine on February 24, 2022, and has been met with worldwide condemnation in the form of rallies, protests and peace marches taking place in cities across the globe. (Photo by Paulius Peleckis/Getty Images)
Fotó: Paulius Peleckis / Getty Images

Hozzátette, bár 

az Európai Unióval kötött megállapodásnak köszönhetően elkerülhették a legrosszabb forgatókönyvet, de a mostani helyzet minden, csak nem normális.

Az uniós szankciók nyomán Litvánia júniusban leállította az áruforgalmat Kalinyingrád és az Oroszország többi része, valamint Fehéroroszország között. A moszkvai vezetés felháborodással reagált a történtekre. Végül sikerült egyezségre jutni, s bizonyos kvóták szerint az EU engedélyezte az áruszállítást. Az Európai Bizottság erre vonatkozó ajánlásával összhangban Litvánia július közepén bejelentette, hogy át fogják engedni a vasúti teherforgalmat Fehéroroszországból az orosz exklávéba, azonban ellenőrzik, hogy a szállítandó mennyiségek nem haladják-e meg az elmúlt három év átlagát.

A Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávéba nagyrészt Litvánia területén keresztül jutnak el Oroszországból az áruk Fehéroroszországon keresztül közúton és vasúton.

 

Litvánia orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Oroszország ellen Kalinyingrád
Kapcsolódó cikkek