Nemzetközi gazdaság

Egyértelmű, ki áll a szabotázs mögött – véli az energiaügynökség vezetője

A Nemzeti Energiaügynökség ügyvezető igazgatója erős célzásokat tett, de nem nevezte meg a felelősöket.

Egyértelműnek nevezte Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója, hogy szerinte ki áll az Északi Áramlatot ért szabotázs mögött. Erről ma délelőtt, egy párizsi konferencián beszélt. 

EU-U.S Energy Council B2B Forum on LNG BRUSSELS, BELGIUM - MAY 02 : Executive director of the International Energy Agency, Fatih Birol speaks at the 1st EU-U.S. Energy Council High-Level B2B Forum on LNG at the European Commission in Brussels, Belgium on May 2, 2019. European Commissioner for Climate Action and Energy Miguel Arias Canete (not seen) and US Secretary of Energy Rick Perry (not seen) also attended the forum. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Északi Áramlat vezetékrendszer két fő csőrendszerét kedd reggel érte több nagy erejű robbanás, amelyről azóta kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem lehetett baleset. A jelenleg használaton kívüli vezetékből azóta négy résen keresztül ömlik a gáz. 

Újabb szivárgást találtak a svédek, négy helyen ereszt az Északi Áramlat

A svéd hatóságok szerda este fedezték fel az újabb szivárgást, ezzel négyre nőtt az Északi Áramlatot ért sérülések száma.

Az ügyben több ország is vizsgálatot indított, de közben beindult az egymásra mutogatás: az európai államok Oroszországra, Oroszország pedig Amerikára keni a szabotázst.

Németország szerint Moszkva állhat az Északi Áramlat elleni támadás mögött

Még Oroszország is azt mondja, hogy valószínűleg szándékosan támadta meg valaki a gázvezetékeket.

A Reuters tudósítása szerint Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója tudni véli, hogy ki állhat az egész mögött, igaz, nem nevezte meg a felelősöket. 

Egyelőre nem tudni, ki követte el, mert még mindig megy erről a vita, de elég egyértelmű, hogy ki is áll az ügy mögött 

– mondta egy megújuló energiákat bemutató párizsi konferencián. 

 

 

 

orosz-ukrán háború Északi Áramlat robbanás
Kapcsolódó cikkek