Közélet

Rosszul állnak az orosz csapatok a kelet-ukrajnai hídfőállásban

A donyecki régió északi részében fekvő Liman város megszerzése lehetővé tenné az ukránoknak, hogy tovább nyomuljanak kelet felé anélkül, hogy a tél előtt veszítenének lendületükből.

Vereséget szenvedhetnek az orosz erők egy kulcsfontosságú kelet-ukrajnai hídfőállásban, ami tovább ronthat az orosz hadsereg morálján – írta a The Moscow Times. 

Orosz katonai bloggerek értesülései szerint az ukrán csapatok szerdán nyugat, észak és északkelet irányába nyomultak előre a donyecki Liman városánál.

Az orosz csapatok májusban, a háború harmadik hónapjában foglalták el Limant.

Russia-Ukraine war, BALAKLIIA, KHARKIV OBLAST, SEPTEMBER 15: Abandoned Russian military tanks are seen after Russian Forces withdrew from Balakliia as Russia-Ukraine war continues on September 15, 2022 in Balakliia, Kharkiv Oblast, Russia. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Metin Aktas / AFP

 

Az ukrán parancsnokság az Oszkil folyó jobb partján lévő állomáshelyről folytatja a támadást, amelynek célja Szvatove elérése és Liman bekerítése  – írta angol nyelvű frissítésében a 800 ezer követővel rendelkező háborúpárti Telegram-csatorna, a Rybar. 

A kulcsfontosságú csomópont, Liman megszerzése lehetővé tenné az ukránoknak, hogy tovább nyomuljanak kelet felé anélkül, hogy a tél előtt veszítenének lendületükből.

Liman elvesztése súlyos következményekkel járhat a Donyeckben és a Luhanszkban lévő orosz erők számára

– írta napi frissítésében a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). A tény, hogy az orosz védelmi minisztérium nem foglalkozik ezekkel a veszteségekkel, valószínűleg tovább csökkenti az amúgy is gyenge orosz katonai morált – tették hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdai tájékoztatása szerint Ukrajna luhanszki offenzívája kudarcot vallott, amelynek során 70 ukrán katona halt meg. A Rybar ugyanakkor azt írja, hogy az ukrán erők hadereje lehetővé teszi, hogy az ellenség súlyos veszteségeket szenvedjen anélkül, hogy csökkentené az orosz és oroszbarát állások elleni támadást. 

A Kreml e heti nyilatkozata szerint az orosz offenzíva elsődleges célja Kelet-Ukrajna elfoglalása.


 

Liman orosz-ukrán háború Luhanszk Donyeck
Kapcsolódó cikkek