Közélet

Öngyilkos drónokkal támadtak az oroszok Kijev környéki területekre

A Kijev megyei kormányzó azt állítja, hogy az orosz hadsereg iráni gyártmányú kamikaze drónokkal támadta meg az ukrán főváros környékét. Olekszij Kuleba elmondta, hogy egy ember megsebesült, az infrastruktúrában pedig több helyen kár keletkezett. Teherán tagadja, hogy fegyvereket szállítana az orosz seregnek.

Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg az ukrán főváros környékét – közölte szerdán Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó. Kuleba a Telegramon azt írta, hogy hat robbanást észleltek. Bila Cerkva kisvárosban egy ember megsebesült, és több helyen megrongálódott az infrastruktúra.

Fotó: Iranian Army office / AFP (Illusztráció)

Kijevben és környékén szerdára virradó éjszaka három órán keresztül légiriadó volt.

Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Jurij Ihnat szóvivő az ukrán televízióban elmondta, hogy hatot sikerült megsemmisíteni, hármat légvédelmi rakéták találtak el, további hármat pedig a légierő lőtt le.

Már az oroszok utánpótlási útvonalait is elérik az ukrán ágyúk

A Szvatove és Kreminna közötti útszakasz az orosz sereg fő ellátási útvonala, mostantól egyetlen járművük sincs biztonságban.

Ukrán közlések szerint az orosz hadsereg hetek óta iráni harci drónokat vet be. Bár Teherán hivatalosan tagadja, hogy ilyen eszközöket szállított volna Oroszországnak,

Ukrajna barátságtalan lépésnek minősítette a dolgot, kiutasította az iráni nagykövetet, és csökkentette az iráni nagykövetség létszámát.

Az ukrán főügyészség bejelentette, hogy a háború február végi kezdete óta 418 gyerek meghalt és 787 megsebesült a harcok következtében, többségük a donyecki régióban – közölte szerdán az Ukrinform hírügynökség. Ukrán közlés szerint az orosz támadások 2562 oktatási intézményben okoztak károkat, 256 iskolaépületet pedig teljesen leromboltak.

Irán kész olajat és földgázt szállítani Európának

Irán egyelőre nem szállít olajat nyugati országoknak, de ennek lehetőségéről több európai országgal is egyeztet és kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon.

 

kamikaze Drón öngyilkos drón Kijev légiriadó támadás Ukrajna orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek