Gautam Adani biztosan nem úgy képzelte el az idei esztendőt, ahogy az eddig alakult számára. Az indiai mágnás nem csak India, de egész Ázsia leggazdagabb embere is volt nemrég. 

Adani
Hatalmas bajban Goutam Adani és cégei.
Fotó: Indranil Mukherjee / AFP

A Hindenburg csoport ugyanis a múlt héten olyan vádakkal támadta meg az üzletembert, amelyek már bizonyítás nélkül is aláásták Adani tekintélyét, gyakorlatilag földbe állították India legnagyobb infrastrukturális és fejlesztési beruházóját.

Az Adani csoport több mint százmilliárd dollárt vesztett egyetlen hét leforgása alatt.

Ezzel nem csak Adani személyes vagyona csappant meg szinte felfoghatatlan mértékben, de a vádak bizonyításának következményei a teljes indiai piacot és vele az egyik legnagyobb fejlődő gazdaságot is porig égethetik. Ekkora kárt még maga a legnagyobb tavalyi vesztes sem tudott okozni. A Tesla atyja ugyanis csak saját és befektetői vagyonát nyirbálta meg alaposan, nem pedig a teljes amerikai piacot.

Az Adani-botrányt a már említett Hindenburg csoport robbantotta ki, amelynek fő tevékenysége a short eladás. A vállalat túlértékelt cégek felkutatásával foglalkozik, amelyeknek a részvényeit nagy mennyiségben shortolja (határidőre eladja), hatalmas profitot generálva ezzel – feltéve, hogy jól választ célpontot. Az Adani vállalatcsoport esetében short pozícióik nyilvánosságra hozatala mellett közzétettek egy 106 oldalas tanulmányt is, amelyben a csoport névadóját, Gautam Adanit a világtörténelem legnagyobb csalójának kiáltották ki. A piac pedig pontosan úgy reagált, ahogy a Hindenburg várta – bár ekkora bukóra valószínűleg ők maguk sem számítottak. 

Az Adani csoport botránya akkora hullámokat vetett, hogy az indiai központi bank, tartva egy a kínai Evergrande csoport majdhogynem teljes gazdaságot bedöntő égéséhez hasonló problémától, bekérte Adani összes érdekeltségének teljes hitelezői dokumentációját: tudni akarják, ki és mennyi pénzt adott kölcsön a szentből pillanatok alatt szélhámossá lezüllő mágnásnak.

A botrány nyomán Adani kénytelen volt visszamondani a napokban zajló, egyébként sikeresen végig is futó másodlagos részvénykibocsátási programját, amely 2,5 milliárd dollárnyi tőke bevonását tette volna lehetővé a pár nap alatt megrokkanó vállalcsoport számára. 

Zuhanórepülésben az Adani Enterprises kurzusa

A százmilliárdos égés pedig nem csak Adani befektetőinek fájt nagyon, de a pénzintézeteknek is, amelyek eddig engedélyezték a vállalat papírjainak shortolását. A Citibank jókora késéssel ugyan, de leállította az Adani Group elleni pozíciókhoz szükséges kölcsönök folyósítását. A papírok értékvesztésére játszó befektetők ugyanis az indiai csoport estében nem tudták közvetlenül shortolni a papírokat, ahogy tudnák bármelyik amerikai tőzsdén jegyzett cég esetében. A helyi szabályozás ugyanis kifejezetten nehézzé, majdhogynem lehetetlenné teszi az ottani tőkepiacokon a shortolást. A fifikás befektetőkön azonban nehéz kifogni, jelen esetben is megtalálták a kiskaput.  

A shortolni vágyók letéti jegyeket (participatory notes, p-notes) adtak el határidőre, ezeket felügyeleti szabályozás nélkül lehet adni-venni.

A csoport bedőlésének következményeit egyelőre nem lehet pontosan átlátni, csak azt, hogy az indiai piac soha nem lesz már olyan, mint eddig volt. Az indiai részvények kockázati felára várhatóan az egekbe szökik, a cégek kapitalizációja alapján súlyozott MSCI országindexek között romlik az indiai részvénypiac megítélése. A piaci romboláson túl az indiai emberek életében is változást hozhat Adani csődje: az üzletember volt eddig a legnagyobb befektető az ország infrastrukturális és mezőgazdasági fejlesztéseiben, súlyos dollármilliárdok esnek ki így az indiai gazdasági vérkeringésből. 

Az Adani-botrány a Hindenburg csoport bejelentése nyomán robbant ki: a cég elemzői szerint Adani céghálója 17 milliárd dollárt tüntetett el a különböző adóparadicsomokban alapított 38 fantomcégen keresztül, amelyek szálai saját családjához futnak vissza. Ezek a fedőcégek alkalmazottak, független címek, telefonszám és online jelenlét nélkül mozgattak dollármilliárdokat az Adani csoport cégei számára. 

A vádak bebizonyosodása alapjaiban rengetné meg a bizalmat az indiai piacban, 

az a tény ugyanis, hogy a csoport egy ekkora és ilyen hosszan tartó csalást a szabályozó testületek vigyázó szeme előtt tudott zavartalanul folytatni, megkérdőjelezi az egész szisztéma komolyan vehetőségét.

A botránynak a piacra, az indiai emberekre és a gazdaságra kifejtett hatásán túl Adani az indiai politikai életet is fenekestül forgathatja fel: az üzletember ugyanis a jelenlegi elnökkel, Narendra Modival is személyes jó kapcsolatot ápol. India ugyanakkor jövőre választ: egy ekkora botrány az egyik induló neve mellett pedig jelentősen megvágja annak nyerési esélyeit.