A Honvéd jobban akart bennmaradni a Fehérvárnál, mégis kiesett

A labdarúgó NB I szombati játéknapja sok fontos kérdésről döntött. A Debrecen élt a lehetőséggel, hogy a saját kezében volt a sorsa, az Újpest 2-0-s legyőzésével a harmadik helyen végzett, és kiléphet a nemzetközi porondra. A Mol Fehérvár a már kiesett Vasas otthonában nem sok vizet zavart, nem érződött rajta az ambíció, ám szerencséjére a sokkal jobban küzdő Bp. Honvéd a hajrában esett gólokkal 2-1-re kikapott Felcsúton a Puskás Akadémiától, és ezzel a kispestiek búcsúztak el az élvonaltól.

2023. 05. 27. 22:10
null
Felcsút 20230527 Labdarúgás NBI Puskás Akadémia Fotó:Árvai Károly/Nemzeti Sport Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte lényegtelennek tűnt a Debrecen meccse az Újpesttel a szombat este másik két találkozója mellett. A Loki a harmadik helyért játszott, ami persze fontos, ám Felcsúton a Bp. Honvéd, Angyalföldön pedig a Mol Fehérvár a kiesés elkerüléséért lépett pályára, és nem nehéz belátni, hogy ez a tét jóval jelentősebb és húsba vágóbb…

A Bp. Honvéd – beleértve a jogelődjét is – 1916-ban jutott fel az élvonalba, és csak egyszer, 2003-ban esett ki egyetlen évre, idáig nyert 14 bajnoki címet, tehát a legpatinásabb klubok közé tartozik, most mégis a szakadék szélére sodródott. 

Közelebb, mint a nemrég még aranyéremről álmodó Mol Fehérvár, mivel utóbbi egy pont előnnyel érkezett el a mindent eldöntő utolsó fordulóba, azaz ha nyer a Vasas ellen, akkor a kispestieket egy esetleges felcsúti győzelem sem menthette meg. És tegyük hozzá: a Puskás Akadémia számára sem volt közömbös a találkozó, hiszen a Debrecen botlása esetén volt esélye fellépni a dobogóra.

Fotó: Dömötör Csaba

Az első negyedórában egyik helyszínen sem született gól, helyzetek pedig elsősorban Debrecenben adódtak, ahol a hazai csapat szemlátomást szerette volna gyorsan lerendezni a nyitott kérdést, ám az újpesti kapus, Banai Dávid remekül védett. Az Illovszky Rudolf Stadionban a már kiesett Vasas kezdeményezett többet, a Vidi meglehetősen kényelmesen futballozott. Felcsúton kiegyensúlyozott játék zajlott, komoly lehetőség egyik előtt sem adódott. Az első gólt az előbb elmondottakkal egyezően Debrecenben láthatták a nézők: a 26. percben jobb oldali szöglet után Dreskovics fejelte vissza a labdát az ötös bal sarkáról, a túloldalon teljesen egyedül érkező Lagator pedig három lépésről a léc alá stukkolt – 1-0.

 

Ez a gól a kiesést nem befolyásolta, viszont nagyon közel hozta a Lokit a dobogós hely megőrzéséhez. Közben a VAR érvénytelenítette a Puskás Akadémia találatát Felcsúton, és ez is a DVSC kezére játszott. A Bp. Honvédon csak a győzelem segíthetett, de az első kecsegtető helyzethez csak a 35. percben jutott, akkor Zsótér 17 méterről szabadrúgásból kevéssel lőtt a léc fölé. Riválisa, a Mol Fehérvár biztonsági meccset játszott Angyalföldön, ott a Vasas birtokolta többet a labdát, de a kapusok mindkét oldalon jobbára csak unatkoztak.

Debrecenben Banai Dávidra ez nem vonatkozott, csak az ő bravúrjai akadályozták meg a Lokit, hogy már a szünetig nem szerzett három-négy góllal többet. Az Újpest inkább kontrákra spekulált, Csoboth Kevin például kihagyott egy ziccert, de a hazai fölény olykor nyomasztó volt. A másik két pályán 0-0 volt az állás a szünetben, ami miatt inkább csak a Puskás Akadémia bosszankodhatott, mert a játékosai elpuskáztak két lehetőséget is – így egy félidő után nem kerültek közelebb a céljukhoz. A harmadik meccsen pedig némi meglepetésre inkább az a Vasas játszott aktívabban, amelynek ez a mérkőzés már teljesen mindegy volt…

Fotó: Árvai Károly

Ez azt jelentette, hogy adott pillanatban egy kispesti gól felboríthatott mindent, és kieső helyre lökte volna a Mol Fehérvárt, azaz izgalmasnak ígérkezett a második félidő elsősorban Felcsúton és Angyalföldön. Ennek ellenére Debrecenben jött az újabb gól, az 53. percben Ferenczi balról érkező beadást Babunszki fejelte kapura, Banai megint nagyot védett, de a kipattanót Manrique közelről a hálóba pofozta – 2-0. Az szinte biztosnak tűnt, hogy ezzel a harmadik hely sorsa eldőlt, kérdésnek viszont maradt, hogy a Puskás Akadémia mennyire csipkedi magát annak a tudatában, hogy meg kell elégednie a negyedik hellyel, és nem léphet ki az idén a nemzetközi porondra. A lendülete nem tört meg, és inkább az volt meghökkentő, hogy a kispesti játékosok nem pörögtek fel, hiszen számukra ebben a szakaszban egy gól akár a megváltást is jelenthette volna.

Valahol döbbenetes volt, ahogy a fehérváriak abban bízva játszottak, hogy a Honvéd nem tud nyerni Felcsúton... 

A 84. percben a sors látszólag a segítségükre sietett, mert a labda a hazai védő, Szolnoki kezét érintette, és a VAR úgy döntött, nem volt szándékos, azaz Vad II István nem ítélt tizenegyest.

A kispestiek kockáztattak ezután, ám a 87. percben egy előrevágott labdával Gruber Zsombor egyedül lódult meg, Zsótér lerántani sem tudta, a csatár a tizenhatoson belülre érve önzetlenül Slagveerhez passzolt, aki pedig az üres kapuba gurította a labdát – 1-0 a Puskás Akadémiának. A 90. percben viszont öngóllal egyenlített a Honvéd, Szolnoki Rolandról vágódott a hálóba a labda egy beadás után – 1-1.

Fotó: Dömötör Csaba

Közben véget ért a mérkőzés Debrecenben, a Loki nyert és harmadik, valamint Angyalföldön is, és a fehérváriak megkönnyebbülten figyelték a kispadod köré tömörülve, hogy a Puskás Akadémia megszerezte az őket megnyugtató győztes gólt: a 94. percben jobbról érkező szögelt után Zahedi passzolt a kapu elé, Favorov pedig 4 méterről a hálóba továbbított – 2-1. Ekkor egyébként a felcsúti csapat már emberelőnyben játszott, két perccel korábban ugyanis Dominguest a játékvezető a második sárga lappal kiállította.

Mindez azt jelentette, hogy a Debrecené lett a harmadik hely, a Bp. Honvéd viszont kiesett az NB I-ből, a Mol Fehérvár pedig megmenekült.

NB I, 33. (utolsó) forduló

Péntek

Kecskemét–Kisvárda 1-0 (0-0), Széktói Stadion, 4457 néző, jv.: Pintér. Gólszerző: Katona (67.)

Zalaegerszeg–Paks 1-1 (1-1), Zalaegerszeg, 2672 néző, jv.: Farkas Á. Gólszerzők: Meschack (13.), illetve Bőle (2.). Kiállítva: Kovács B. (ZTE, 69.)

Szombat

Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 2-1 (0-0), Pancho Aréna, 3000 néző, jv.: Vad II. Gólszerző: Slaagver (87.), Favorov (94.), illetve Szolnoki (öngól, 90.)

Vasas–Mol Fehérvár 0-0, Illovszky Rudolf Stadion, 2305 néző, jv.: Berke.

Debrecen–Újpest 2-0 (1-0), Nagyerdei Stadion, 14 014 néző, jv.: Bogár. Gólszerzők: Lagator (26.), Manrique (53.)

Vasárnap

Mezőkövesd–Ferencváros 17.30 (tv: M4 Sport)

A bajnokság végeredménye
1.  Ferencvárosi TC             32 19   6   7    62-32  63 pont – bajnok
2.  Kecskeméti TE               33 15  12   6    48-32  57
3.  Debreceni VSC               33 15   9   9    52-39  54
4.  Puskás Akadémia FC          33 14  11   8    48-42  53
5.  Paksi FC                    33 14   7  12    57-57  49
6.  Kisvárda Master Good        33 10  13  10    43-49  43
7.  Újpest FC                   33 11   8  14    42-55  41
8.  Mezőkövesd Zsóry FC         32 10   9  13    39-43  39
9.  ZTE FC                      33 10   9  14    37-43  39
10.  Mol Fehérvár FC             33  8  11  14    38-43  35
11.  Budapest Honvéd             33  8   9  16    34-51  33 – kiesett
12.  Vasas FC                    33  4  14  15    29-43  26 – kiesett

Borítókép: Szappanos Péter kapus mindent megtett a Honvéd bennmaradásáért, de ez nem jött össze (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.