Détári óta nem tett olyat magyar, mint a kupagyőztes Szoboszlai most

Megnyerte a Német Kupa történetének 80. döntőjét a Lipcse, amely Christopher Nkunku és Szoboszlai Dominik góljaival 2-0-ra legyőzte az Eintracht Frankfurt csapatát a berlini Olimpiai Stadionban. Détári Lajos 1988-as találata óta most először született magyar gól a kupadöntőben. Szoboszlai szépen búcsúzott?

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 21:58
FBL-GER-CUP-LEIPZIG-FRANKFURT Leipzig's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai (C) and his teammates celebrate with the trophy after their team won the German Cup (DFB Pokal) final football match RB Leipzig v Eintracht Frankfurt in Berlin, Germany, on June 3, 2023. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO. Fotó: Europress/AFP/Odd Andersen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Német Kupa döntője előtt magyar szempontból az volt a legnagyobb kérdés, hogy vajon ez lesz-e utolsó meccse a Lipcse mezében. A 22 éves középpályás iránt a hírek szerint az angol Newcastle United élénken érdeklődik, Szoboszlai pedig nemrég azt nyilatkozta, hogy ha van lehetősége tenni egy lépést Európa legjobb csapatai felé, akkor miért hátrálna meg. Mivel ezt klubja engedélye nélkül tette, a büntetést is kilátásba helyezték, és a Frankfurt elleni finálé előtt is téma volt Szoboszlai jövője.

Szoboszlai Dominik talán utoljára játszott a Lipcse színeiben. Fotó: Europress/AFP/Tobias Schwarz

Erre a kérdésre, ahogy a Transfermarkt cikke is fogalmazott, a Lipcse szép elterelő hadműveletet eszelt ki, és Szoboszlai távozási szándéka helyett Marco Rose vezetőedző arról beszélt, hogy Dani Olmo szerződést hosszabbított, és ez milyen jó jel. A spanyol válogatott támadó középpályás egyébként Szoboszlai posztriválisa Lipcsében. A kupadöntőn mindketten ott voltak a kezdőben.

Szoboszlai nem várt sokat az első villanással, már a negyedik percben szép passzal hozta helyzetbe Timo Wernert, aki azonban hibázott. Az első negyedóra leteltével a Frankfurtnak is volt egy veszélyes, de szintén elhalt kísérlete Randal Kolo Muani révén, akit a Bayern München szeretne megszerezni. Ezeket és még egy lipcsei kísérletet, Christopher Nkunku lövését leszámítva sok helyzet nem adódott az első félidőben egyik csapat előtt sem.

Szoboszlai az első gól előtt okos volt

Szünet után inkább a Frankfurt volt aktívabb, Mario Götze nagyszerű indítása utána után Kolo Muani nagy helyzetbe is került, lövés végül azonban nem lett belőle, csak egy rossz passz, mivel a visszaérő remek ütemben lépett közbe.

Willi Orbán szigorúan őrizte Kolo Muanit. Fotó: Europress/AFP/ Odd Andersen

Óvatosak voltak a csapatok, így némileg váratlanul tört meg a jég: a 71. percben Nkunku megpattanó átlövéséből szerezte meg a vezetést a Lipcse. Szoboszlai okosan mutatta a helyzet közben, hogy lesen van és nem akar játékba avatkozni, ez is kellett a gólhoz.

Détári óta újra magyar gól a kupadöntőben

Végül nem csak ezzel a találattal dőlt el a Német Kupa döntője, ugyanis a 85. percben Szoboszlai került helyzetbe, és nem hibázott, magabiztosan kilőtte az alsót. Legutóbb tudott magyar játékosként gólt lőni a Német Kupa döntőjében, amikor 1988-ban az ő góljával nyert a Frankfurt. Szoboszlai e tekintetben is Détári nyomába lépett.

A Lipcse megvédte a tavaly megszerzett címét a Német Kupában, így a 91. percben lecserélt Szoboszlai és a meccset végigjátszó Willi Orbán immáron kétszeres aranyérmes. Ebben pedig már túl is szárnyalták Détári sikerét. Negyedszer fordult elő, hogy magyar játékosok a döntőben pályára lépve ünnepelnek kupagyőzelmet Németországban: korábban Fazekas Árpád 1957-ben a Bayern Münchennel, Détári 1988-ban a Frankfurttal, tavaly Orbán, Szoboszlai és a Lipcsével aratott sikert.

S hogy a mostani arany lett volna Szoboszlai búcsúja a Lipcsétől? Ha igen, ha nem, szép volt. A Frankfurt elleni volt a 10. gólja az idényben a 13 gólpassza mellett, amelyeket 46 tétmeccsen hozott össze.

Német Kupa, döntő: 
RB Leipzig–Eintracht Frankfurt 2-0 (0-0), Berlin, Olimpiai Stadion, 74 667 néző, jv.: Siebert. Gólszerzők: Nkunku (71.), Szoboszlai (85.).

Borítókép: Szoboszlai Dominik német kupa serlegével (Fotó: Europress/AFP/Odd Andersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.