Így merészelje bárki kritizálni a rendszert a Soros-birodalomban

A Kontra sorozatának második részében bemutatják Valeriu Nicolae-t, aki roma aktivistaként végigjárta a ranglétrát a Soros-jogvédők között egészen a csúcsokig. Nem tudta azonban, hogy még neki sem szabad kritizálnia a rendszer – elmondása szerint nem túl hatékony – működését, mert hamar véget érhet a csodás karrierje. Így is történt.

Forrás: KONTRA.HU2022. 06. 27. 17:04
null
SWITZERLAND-DAVOS-POLITICS-ECONOMY-DIPLOMACY Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
  • A Kontra sorozatának második részében bemutatják Valeriu Nicolae-t, Soros György európai romahálózatának az egyik legfontosabb volt képviselőjét, aki végül szakított Sorosékkal, és lerántotta a leplet a hálózat működésről.
  • Valeriu Nicolae felhívta a figyelmet a romahálózaton belüli összefonódásokra, a pótcselekvésekre és az esztelen pénzszórásra. Rámutatott arra, hogy az amerikai milliárdos roma emberei nagyon eltávolodtak a gyökereiktől, a hálózatot pedig olyan romák irányítják, akiknek valójában nem sok közük van a hétköznapi cigány emberekhez, és a problémáikkal nem is hajlandók foglalkozni.
  • Valeriu Nicolae számos fontos Soros-közeli helyen dolgozott, mint például a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) vagy a European Roma Grassroots Organisations (ERGO). Tagja volt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának és az Európa Tanács főtitkárának romaügyi különleges megbízottjaként is tevékenykedett. E pozíciók is jelzik, hogy igencsak bennfentes személyről van szó.
  • Valeriu utóbb az Európa Tanácsnál betöltött pozícióját „viccnek” minősítette, akárcsak az akkori főtitkár – egy volt norvég baloldali miniszterelnök – romák iránti érdeklődését is.
  • Komoly kritikát fogalmazott meg az európai romamozgalom irányába. Azt szerinte a valóságtól elrugaszkodott és radikális etnikai témájú diskurzusok jellemzik. Értékelése alapján az Open Society-hátterű roma vezetőségnél minden az identitáspolitikáról, a pénzpazarlásról és a politikai hatalomról szól, de a romák helyzetén érdemben nem javítanak. Utalt arra is, hogy Soros-hálózat célja az európai romák megszervezése az amerikai, szélsőbaloldali BLM mintájára.
  • Valeriu Nicolae a részben az OSF által létrehozott, a magyar Junghaus Tímea által vezetett Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC) egész létét pótcselekvésnek minősítette. Az ERIAC tevékenysége véleménye szerint egy szóban a pénzszórással foglalható össze.
  • A szervezeten belüli viszonyokról sokat elárul, hogy a Valeriu által csak rejtélyesen „Európa második legfontosabb roma aktivistájának” nevezett, egy ERIAC-közeli figura és a Román Nyílt Társadalom Alapítvány vezetőjének az áskálódása – egész pontosan egy valótlan antiszemita vád – miatt hagyott fel az aktivizmussal.

Valeriu Ciolan Nicolae román, részben cigány származású emberi és romajogi aktivista. Szegény családból származik, ennek ellenére komoly karriert tudhat maga mögött.

Az önéletrajza szerint 2003 és 2005 között ügyvezető igazgató volt a European Roma Grassroots Organisation nevű NGO-nál.

(Az ERGO jelenlegi igazgatója Gabriela Hrabanova, aki egyben kuratóriumi tagja az e szervezettel és a Soros-féle Roma Oktatási Alappal partneri viszonyban álló, budapesti Romédia Alapítványnak, továbbá konzultatív tanácsadója az EU Alapjogi Ügynöksége igazgatóságának.)

Valeriu Nicolae 2006 és 2011 között a budapesti Nyílt Társadalom Intézet főtanácsadója volt. 2008 májusában alapította meg, és 2013 júniusáig vezette a bukaresti székhelyű Policy Center for Roma and Minorities nevű NGO-t. A fenti szervezet legfrissebb jelentése 2017-es, ebben szerepel az adományozok között a budapesti Open Society Institute, azaz Soros házi alapítványa, az adományozott összeg azonban nincs feltüntetve – olvasható a Kontra cikkében.

Valeriu Nicolae továbbá társelnöke volt a European Roma Policy Coalition nevű NGO-nak. Ez egy olyan ernyőszervezet, amely mögött többségében tehát Soros-szervezetek állnak. A European Roma Policy Coalition fő feladata a lobbi és az érdekképviselet. Az ernyőszervezet számos követelése megjelenik az Open Society honlapján is.

Valeriu 2015 folyamán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) volt a tagja. 2015 decembere és 2016 márciusa között a Miniszterelnöki Kancellária államtanácsosa volt, társadalmi integráció és emberi jogok területén adott tanácsokat Dacian Ciolos akkori technokrata román miniszterelnöknek. 2016 márciusában Ciolos kinevezte Valeriu Nicolae-t a Munkaügyi Minisztérium államtitkárává. Nem maradt sokáig ebben a pozícióban: elég hamar, 2016 augusztusában lemondott államtitkári tisztségéről. 2016 augusztusa és 2017 októbere között a strasbourgi Európa Tanács főtitkárának a romaügyi különleges megbízottja volt – olvasható a Kontra cikkében.

Valeriu Nicolae és Dacian Ciolos
Valeriu Nicolae és Dacian Ciolos

Valeriu Nicolae 2019 októberében tető alá hozta a „Jó Ház” (Casa Bună) nevű karitatív egyesületet, amelynek van egy azonos nevű székháza Bukarest Ferentari nevű, nagyrészt romák lakta nyomornegyedében. A Casa Bună cigány gyermekeknek nyújt segítséget az élet szinten minden területén.

A honlapja alapján Valeriu Nicolae a társadalmi integráció érdekében, a rasszizmus elleni fellépés kapcsán együtt dolgozott Frans Timmermansszal, aki most az Európai Bizottság első alelnöke. A Szabad Európa Rádió moldovai kiadása alapján még 2007-ben dolgozott Timmermansszal, aki akkor a holland külügyminisztériumban államtitkár volt.

Valeriu Nicolae több rangos elismerést is bezsebelt: 2012-ben az UNICEF díjazta a munkásságát, 2013-ban az Európai Parlament az év emberének választotta, 2018-ban pedig a svéd királyné adta át neki a World’s Children’s Prize Award nevű díjat. És el kell ismerni, hogy nem is indokolatlanul kapta a díjakat.

BELSŐ KRITIKA ÉS KIVÉGZÉS

Valeriu Nicolae a személyes blogján kritikát fogalmazott meg a Soros által támogatott európai romahálózattal szemben.

(A Kontra korábbi cikkében megírták, hogy az amerikai milliárdos romahálózatát a következő szervezetek alkotják: Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Irodája, Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézetet, European Roma Rights Centre, illetve a Roma Oktatási Alap.)

Valeriu a blogján beszámolt arról, hogy valamikor roma aktivista volt, de ma már nem az, és megindokolta azt is, hogy miért szakított a Soros-féle roma mozgalmi világgal. Véleménye alapján hatalmas hibának bizonyult, hogy az Európa Tanácsnál elfogadta a főtitkár romaügyi különleges megbízottja tisztséget.

A pozíciója elmondása szerint egy „vicc volt”, akárcsak az akkori főtitkár romák iránti érdeklődése. A felettesei közül a legtöbben gyenge jellemű és hitvány emberek voltak.  A romamozgalom kaotikus és egoista, különcködő emberekkel és pár „őrülttel” tetézve – számolt be az általa tapasztaltakról.

Munkája során Valeriu Nicolae-t belekényszerítették több olyan kezdeményezés támogatásába is, amiről azt gondolta, hogy „ostoba és pazarló”.

Az egyik ilyen kezdeményezés az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC) volt, ami véleménye szerint valójában puszta „pótcselekvés”, és helyette a roma közösségeknek komoly befektetésre lenne szükségük ahhoz, hogy a mélyszegénységet az és oktatásbeli lemaradásukat enyhítsék.

Az ERIAC tevékenységét a következőképpen jellemezte: „látványos táncos összejövetel, üres, valóságtól elrugaszkodott, testvériségről szóló beszédek olyan emberektől, akik valójában utálják egymást. Ez egy olyan intézmény, aminek nullához közeli politikai befolyása van, de nagyon kitett a Soros-féle pénzeknek” – fűzte hozzá.

Ahogy arról a Kontra a sorozat első részében beszámolt, az ERIAC-ot a német kormány, az Európa Tanács és Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa 2017-ben hozták létre. A kulturális intézetet a kritikusai tipikus pénznyelőnek tartják. Az ERIAC vezetője egy magyar származású roma nő, Junghaus Tímea, az igazgatótanácsának az elnöke pedig Zeljko Jovanovic szerbiai cigány származású aktivista, aki egyben a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Irodájának is az igazgatója.

Tehát komoly személyi jellegű, családi-baráti összefonódások rajzolhatók fel az európai roma mozgalmon belül, ez pedig valószínűleg összefüggésbe hozható ezen szervezetek pazarló, pénzszórásra irányuló működésével, amit Valeriu Nicolae oly sok kritikával illettet.

2017 elején pedig gúnyos vezércikksorozatot tett közé, amelyekben a bukaresti kormányzatot bírálta. Az egyik cikkben Valeriu Nicolae gúnyos stílusban írt Románia akkori de facto vezetőjének, a szociáldemokrata Liviu Dragneának a Soros Györggyel való, meglehetősen ellentmondásos a konfliktusáról. Vélhetően – bár erre nincs konkrét bizonyíték – a Dragnea-közeli roma vezetők közreműködésével néhány másik cigány aktivistához eljutott a cikknek egy kontextusából kiragadott fordítása.

Az aktivisták tiltakozásképpen petíciót kezdeményeztek az írás ellen, és egy kísérőlevéllel kiegészítve elküldték a cikket az Európa Tanács főtitkárnak (ezt a tisztséget akkor Thorbjørn Jagland volt norvég baloldali miniszterelnök töltötte be), ebben Valeriu Nicolaet – eléggé nevetséges módon – antiszemitizmussal vádolták meg.

A petíciót – ahogy Valeriu rejtélyesen fogalmaz – „Európa második legismertebb roma aktivistája” is aláírta, akinek korábban a mozgalmon belül a legtöbbet segített ő maga. Az aktivista nem kérdezte meg a szerzőt a cikk kontextusáról, és hogy miért írta meg azt. Az illető nem is beszél románul, tehát csak egy lefordított verziót olvashatott el. Ő volt Soros György ötletének, az ERIAC-nak a szószólója. Más információt azonban nem árult el róla, sem a nevét, sem a származási országát nem lehet megtudni.

A cikkét közlő újság főszerkesztője a Román Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke volt, vagyis Valeriu megérezte, hogy mi jár annak, ha valaki belülről kritizálja a rendszer működését.

Ezek után Valeriu Nicolae-nek elege lett az egészből, lemondott az Európa Tanács főtitkárának romaügyi különleges megbízottja tisztségéről és ezzel párhuzamosan befejezte az aktivizmust is. Valószínűleg arról lehet szó, hogy amiért rávilágított Soros romahálózatának a szép szavak mögött rejlő valódi arcára, a nepotizmusra és összefonódásokra, illetve az ezekkel összefüggésbe hozható pénzszórással, mondvacsinált okokból lemondásra kényszerítették.

A dolog tanulsága az, hogy a Soros-birodalom a legkisebb mértékű, építő jellegű kritikát sem tűri meg, a valódi problémákra való rávilágításra pedig hamis vádakkal, rágalomhadjárattal reagálnak, aminek a vége a kritikus hangok „önkéntes” távozása lesz.

Valeriu Nicoale Európa Tanácsnál végzett munkájának volt egy pozitív hozadéka is: az itt megkeresett pénzből hozta létre a már említett, „Jó Ház” (Casa Bună) nevű karitatív egyesületet Romániában, amely kétségtelenül pozitív célt szolgál.

Majd arról írt, hogy látott egy videót a romamozgalom jövőjéről, amit az OSI készített. A videó identitáspolitikai tartalmú, és a politikai hatalom fontosságáról értekezik, megszólal benne Zeljko Jovanovic szerbiai roma aktivista; továbbá az OSF volt elnöke, Patrick Gaspard, aki jelenleg a Biden adminisztrációval szoros kapcsolatban álló Center for American Progress (CAP) elnök-vezérigazgatója; és természetesen Soros György, illetve a fia, Alexander is.

Valeriu Nicolae álláspontja alapján mostanában az Open Society-hátterű roma vezetőségnél minden az identitáspolitikáról szól, amit alátámaszt a videó tartalma is. „A megszokott hízelgéssel, középszerűséggel és Soros György elképzeléseinek csalódást keltő értelmezésével együtt ez tökéletes recept a katasztrófára” – tette hozzá a volt aktivista.

Bár ezt nem írta le, de a sorok mögött olvasva utalt arra, hogy a Soros-hálózat könnyen lehet, hogy az amerikai, szélsőbaloldali BLM mintájára kívánja megszervezni az európai romákat. A közösség mobilizálása, a szervezkedés, az „eljött végre a mi időnk”, „nem kell többé mások intézkedéseire várnunk”, a nagybetűs „CHANGE” (változtatás) szófordulatok egyértelműen ezt a nézőpontot erősítik.

Valeriu Nicolae szerint Brüsszel az utóbbi időszakban nem igazán foglalkozott a romák problémaival, a témát az uniós bürokrácia a Soros által támogatott szűk elitre hagyta. Értékelése alapján „ez egy kockázatos helyzetet teremtett” az előbb említett identitáspolitikai diskurzus miatt. Megoldásképpen azt javasolja, hogy Brüsszel vegye át Soroséktól a romaprojekteket, az OSI-nál csak a kultúra területét hagyják meg.

Érdemes megemlíteni, hogy brüsszeli romaügyek vitele és a Soros-hálózat között is állnak fenn személyi jellegű összefonódások. Az uniós intézményrendszer keretén belül e területtel az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága romaügyi koordinációs osztálya foglalkozik. A koordinátor a romániai Lavinia Banu, aki dolgozott az ERGO-nál és a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Irodájánál is. Továbbá a Főigazgatóság romaügyi koordinációs osztályának van egy csoportvezetője a szintén romániai Dan Doghi személyében. Doghi korábban a bukaresti Roma Oktatási Alap igazgatója volt, később a budapesti Roma Oktatási Alap felsőoktatási programvezetőjeként tevékenykedett – olvasható a Kontra cikkében.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Soros György (Forrás: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.