Százezer katonával támogathatja Phenjan Putyint

Észak-koreai katonák szállhatnak be az ukrajnai háborúba orosz oldalon. Amennyiben valóban igazak az orosz állami média által közölt hírek, azok nemcsak Phenjan elköteleződését jelzik Moszkva iránt, de arra is utalnak, hogy kezd kifogyni Oroszország a tartalékokból. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, a háborúnak még koránt sincs vége.

2022. 08. 07. 6:52
null
Mikolajiv, 2022. augusztus 2. Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat tûzoltói dolgoznak egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott olajtartálynál a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. augusztus 2-án. MTI/AP/Kosztyiantin Liberov Fotó: Kosztyiantin Liberov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezer önkéntes katonát ajánlott fel Észak-Korea Oroszországnak, hogy Moszkva oldalán részt vegyenek az ukrajnai háborúban. Cserébe orosz energiát és gabonát kapna Phenjan – számolt be jelentésekre hivatkozva Igor Korotcsenko orosz katonai szakértő a Rosszija 1 orosz állami televízióban. Az elemző úgy fogalmazott, „a Kremlnek el kell fogadnia Kim Dzsong Un észak-koreai vezető segítő kezét”.

Ha Észak-Korea harcolni akar az ukrán fasizmus ellen, akkor engednünk kell neki

– tette hozzá Korotcsenko.

A szakértő arról is beszámolt, a távol-keleti ország nagy tapasztalatú katonái motiváltak az ügyben.

Nem ez lenne egyébként az első alkalom, hogy Phenjan hivatalosan is állást foglal az ukrajnai háborúban orosz oldalon, ráadásul korábban több alkalommal közölték, hajlandók Putyin segítségére lenni. Július közepén arról számolt be Gyenyisz Pusilin, a donyecki szakadárok vezetője, hogy Észak-Korea elismerte a kelet-ukrajnai szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságok” függetlenségét. Körülbelül egy héttel később Alekszandr Macegora, Oroszország phenjani nagykövete pedig arról adott hírt, hogy Phenjan munkásokat küld a két szakadár terület újjáépítéséhez Ukrajnába – annak ellenére, hogy az ENSZ szankciói tiltják az ilyen tevékenységeket.

Amennyiben valóban Észak-Korea segítségére szorul Vlagyimir Putyin orosz elnök, az alátámasztja azokat a híreszteléseket, melyek szerint nem a Kremlnek kedvez a háború alakulása.

Legutóbbi becslések szerint már 25 ezer katonát veszíthetett Moszkva, noha két héttel ezelőtt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 15 ezerre tette az orosz veszteségeket. Richard Moore, a brit hírszerzés (MI6) vezetője korábban elmondta, nem középosztálybeli, Szentpéterváron és Moszkvában élő fiatalok esnek áldozatul a háborúnak. „Ezek szegény fiatalok Oroszország vidéki területeiről, szibériai munkásvárosokból, főként az etnikai kisebbségek közül származnak” – tette hozzá.

Megcsappanhatott a harcokban bevethetők száma is, legalábbis erre enged következtetni, hogy Oroszországban már börtönre ítélt foglyokat is toboroznak, cserébe eltekintenek büntetésüktől. Toborozzák továbbá az 50-es és 60-as éveikben járó férfiakat is, akiknek az átlagbérnél magasabb fizetést kínálnak.

Orosz katonák egy harci helikopteren utaznak bevetésre egy meg nem nevezett területen Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz csapatok Ukrajna déli részén összpontosulnak, a legintenzívebb harcokra a Zaporizzsjától Herszonig terjedő 350 kilométeres szakaszon kerülhet sor.

A térségben az ukrán erők esetében is nagy a mozgósítás, azt azonban nem látja a brit hírszerzés, hogy az oroszok az ukránok által beharangozott ellentámadásra készülnek-e, vagy ők akarnak újabb területeket ostrom alá venni. London szerint már augusztusban eszkalálódni fog a helyzet a déli fronton, ugyanis az őszi időjárás nem kedvez a gyors és eredményes hadműveleteknek. A hírszerzés közleménye szerint Ukrajna igyekszik elvágni az orosz utánpótlási útvonalakat, ebben bízva vették célba például a Herszon városát és a Krím félszigetet összekötő vasútvonalat.

Borítókép: Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat tűzoltói dolgoznak egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott olajtartálynál a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. augusztus 2-án (Fotó: MTI/AP/Kosztyiantin Liberov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.