idezojelek

Egy arcátlan bíró

Vasvári Csaba 2006 őszén ártatlanokat küldött börtönbe, most külföldi lapban szitkozódik.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

A liberális brit sajtóban taposta meg saját hazáját néhány napja a Vasvári Csaba. Ha csöpp lelkiismerete lenne, ilyen sötét múlttal már rég elásta volna magát, esetleg bujdosna. Ám úgy tűnik, olyanja nincs. Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, aki egyúttal a balliberális gittegyletként működő Országos Bírói Tanács szóvivője is egy személyben, arról tájékoztatta a Guardian Observer olvasóit, hogy az Orbán-kormány „beleavatkozik a bíróságok munkájába”. Tudniillik ő és bíró kollégái évek óta „külső és belső befolyásolási kísérletek” tanúi – hangoztatta. Az iromány mindezt a Völner-üggyel próbálta aládúcolni. Ám ez a példa több okból is harmatgyenge. Egyrészt hogyan hivatkozhatnak egy olyan, folyamatban lévő eljárásra, amelyben még elsőfokú ítélet sem született, nemhogy jogerős? Ártatlanság vélelme – dereng valami? Másrészt az ügy kipattanása után Völner Pál haladéktalanul lemondott, s a kormánynak eszébe sem jutott mentegetni őt. (Nem úgy, mint a baloldalnak az éppen aktuális csibészeit, Cseh Katalintól Czeglédy Csa­báig.) Harmadrészt: a gyanú szerint a bírósági végrehajtói kamara volt vezetője vesztegethette meg Völnert – tehát a bírósági világ egyik szereplője tenyerelt bele a politikába, kérte annak segítségét, s nem fordítva. A kormány levette a tábláról Völnert, mert nem tűri a visszaélés gyanúját sem – viszont Vasvárit senki sem rúgta ki a fenébe. Ennyit erről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikkben Vasvári Csaba megrángatta az Országos Bírósági Hivatalt is (ennek működését hivatott ellenőrizni a Vasvári-féle OBT), amiért annak elnöke – szerinte – nem teszi átláthatóvá a bírói kinevezéseket. Majd egy komoly, neve elhallgatását kérő állítólagos exbírót is megszólaltatott a Guardian, aki szerint a politikailag érzékeny ügyeket a „Legfelsőbb Bíróságon” (olyan nincs, Kúria van, idestova 2011 óta, sebaj) „lojális bírói testület tárgyalja, amely a kormány javára hoz döntéseket”. Tényleg? Nem mondja?! Mint ahogy 2018-ban is milyen remekül a kormány javára ítélt a Kúria, amikor a levélszavazatok ügyé­ben, téves jogértelmezéssel elloptak a Fidesztől egy parlamenti mandátumot – ezt utóbb az Alkotmánybíróság is megállapította. Mi történt volna, ha nem ennyire „Fidesz-párti” a Kúria? Kettőt vesznek el? Amúgy ez volt az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb bírósági jogtiprása, ám érdekes módon Brüsszel, a Guardian meg Vasvári akkor nem hápogott. Persze hogy nem, hiszen a Fidesz volt a károsult.

Majd következnek az iromány kulcsmondatai (azért dugtak mikrofont Vasvári orra alá, hogy ezeknek megágyazzon): Az Orbán-kormány „folyamatosan túllépi” hatáskörét a bíróságok befolyásolása érdekében, ez pedig tovább növeli a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat. „A magyar jogrendszerbe való politikai beavatkozással kapcsolatos aggodalmak akkor vetődtek föl, amikor Budapest megpróbált több milliárd eurónyi uniós forrást felszabadítani, amelyet jelenleg a jogállamisággal, többek között az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok miatt befagyasztottak.”

Uniós pénzek – itt van a kutya elásva! Azért íródnak az elmúlt hetekben még szorgosabban a Magyarország-ellenes röpiratok a fősodratú liberális kanálisokban, hogy a Nyugat virtuális tereiben megteremtsék-fönntartsák a látszatát annak: a rebellis magyarokkal bajok vannak, itt dübörög a diktatúra. Vasvári Csaba – bíró létére – ehhez az álnokul kitervelt, magyarellenes hazugságkampányhoz tercel, amelynek célja hazánk zsarolása, a nekünk jog szerint járó uniós pénzek lenyúlása. A jogállamiság, az igaz­ságszolgáltatási zűrök (amelyek amúgy épp a Vasvári-félék miatt vannak) meg az összes többi: csupán süket duma, politikai lózung, fedősztori, hogy megtörjék a túlontúl szuverén, a birodalmi elmebajból kimaradni óhajtó Magyarország ellenállását.

Amúgy el tudják képzelni, hogy mondjuk egy angol bíró egy magyar lapban köpködje hazája igazságszolgáltatási rendszerét? Persze hogy nem. Ilyen hitványságra csak magyarországi balliberálisok képesek. Aztán meg ájuldoznak, hogy a többség ócska hazaárulónak tartja és nem engedi őket a hatalom közelébe.

Vasvári Csaba jó ideje nagy kedvence a hazai és nemzetközi balliberálisoknak, mivel súgógép nélkül szidja a kormányt, fejből ismételgeti a legegyügyűbb balliberális mantrákat. Korábban furcsa körülmények között fölmentette Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt az UD Zrt.-s megfigyelési ügyben. Szóbeli indoklásában az ügyészséget és a megvádolt politikusok „egyes riváli­sait” és a „velük együttműködőket” támadta. Néhány éve beperelte az OBH-t, a Fővárosi Törvényszéket és a Fővárosi Ítélőtáblát, amiért nem nevezték őt ki táblabírónak. És ő volt az, aki a 2006. őszi rendőrterror után két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért Dukán Dániel egyetemistát, annak ellenére, hogy az ügyészség csak egy év felfüggesztettet kért rá garázdaságért. Vasvárit nem érdekelte, hogy Dukánon sérülések voltak, amelyeket nyilvánvalóan a brutális rendőri föllépés okozott. A vicc kategóriájába tartozik, hogy a rendőrök tanúvallomása szerint Dukán azért sérült meg, mert menekülés közben háromszor (!) nekifutott a parkoló autóknak. Ám Vasvári életszerűnek, hihetőnek tartotta a Gergényi-huszárok hantázását, és kegyetlen büntetést szabott ki az egyetemistára. Mint ahogy 2006 őszén Vasvárin kívül a Pesti Központi Kerületi Bíróság számos bírája futószalagon küldte rács mögé a tüntetőket, kizárólag hazug rendőri vallomások alapján. Ám akkoriban Brüsszel nem aggódott a magyar jogállamiságért és igazságszolgáltatásért. És az a Vasvári, aki tizenhat éve a terrorgépezet fogaskereke volt, most egy külföldi lapban mocskolhatja Magyarországot. Az ész megáll. (Dukán elítélését végül az Orbán-kormány idején elfogadott semmisségi törvény törölte el. Magát a jogszabályt is nagyrészt Dukán kálváriája ihlette.)

Több mint érdekes, hogy eközben Vasvári Csaba Wikipédia-adatlapjáról szorgos kezek eltüntették a bíró rovott múltjára utaló mondatokat – szúrta ki a Mediaworks–Hírcentrum. Éppen azokat, amelyekből kiderül, hogy tevékeny részt vállalt a találomra összefogdosottak bebörtönzésében, és hogy munkássága miatt „vérbírónak” nevezik őt. És tudják, mi történt, miután ezt megírtuk? Az OBT – amelynek Vasvári a szóvivője – közleményben tiltakozott az ellen, hogy egy bíró személyét „propagandisztikusan” megtámadtuk, szerintük ilyennek egy jogállamban nincs helye.

Szerintem meg egy jogállamban annak nincs helye, hogy bizonyítékok nélkül börtönbe küldjenek összevert egyetemistákat. Meg annak sincs helye, hogy magyarországi bírák külföldi lapokban mocskolhassák a hazájukat. Amíg ezeket a betegesen elfogult, bolsevik lelkű figurákat nem takarítják ki a bíróságainkról, itt nemhogy igazságszolgáltatás, de jogszolgáltatás sem lesz.

Borítókép: Vasvári Csaba bíró (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.